Berki Sándor elfogadta az interpellációra adott választ

Berki Sándor (Párbeszéd Magyarország) iskolai bántalmazás ügyében interpellált, majd elfogadta Rétvári Bence (Fidesz) válaszát, aki a gyürei öngyilkosságot megkísérlő 11 éves kislány ügyében arról beszélt, hogy a szóban forgó intézménybe nem kértek iskolaőrt és az iskola fenntartója az Iványi féle Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség.

Az iskolai bántalmazások elleni fellépésről érdeklődött a Párbeszéd egyik képviselője

Az iskolai bántalmazások elleni fellépésről érdeklődött egy múlt heti eset kapcsán Berki Sándor (Párbeszéd) a belügyminisztertől. Az interpelláló arra hivatkozott: egy kutatás adatai alapján a gyerekek csaknem negyede számol be arról, hogy az elmúlt hónapban érte ilyen támadás.

Nem hagyhatjuk, hogy a gyermekeink egymást bántalmazva éljenek, vagy a legrosszabb esetben fájdalmukban véget vessenek saját életüknek – fogalmazott Berki Sándor, annak fontosságát emelve ki, hogy már kicsi korban meg kell tanítani a gyerekeknek, hogy egymást tiszteljék, segítsék.

Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára a képviselő által felhozott konkrét esetről szólva megemlítette: az említett intézmény nem közvetlenül állami fenntartású, és nem kért iskolaőrt, pedig azok “sok intézményben szerencsére jól működnek”. 

Megemlítette: 2016 óta működik Magyarországon digitális gyermekvédelmi stratégia, de az online téren kívül is fellép e téren a kormányzat. Példaként hozta fel, hogy az iskolapszichológusok számát közel a duplájára emelték, 2018-tól pedig család- és gyermekjóléti központokat hoztak létre az iskolai szociális segítő tevékenységekre, a tananyagban pedig számos új elem szolgálja az iskolai bántalmazások elleni fellépést.

A képviselő a választ elfogadta

Friss híreink