“Betegeink várólistán halnak meg” – Kampány az egészségügyért

Nálunk a hatalom meg sem hallja az orvostársadalom figyelmeztető segélykérését, csak megy előre a maga által kijelölt úton, amelyről a szakemberek már többször -de úgy tűnik még mindig nem elég hangosan- elmondták, hogy téves és többek között csak a várólisták -amelyek olykor halállistává válnak- hosszúságát növelik.

Meghacke(r)ik a városvezetést

Hegyeshalomtól nyugatra sincs minden rendben az egészségügyben, ám ott  a siker reményével léphetnek  fel az orvosok. A Bécsi Orvosszövetség egyhónapos kampány indított, hogy felhívja a város és elsősorban Peter Hacker egészségügyi tanácsos figyelmét arra, hogy az osztrák fővárosban tarthatatlan az egészségügy helyzete. A milliós költségvetésű kampányt tapasztalt és sikeres PR szakemberek vezénylik le.

Bécs városának azonnal meg kell teremtenie azokat a feltételeket, amelyekre a kórházi orvosoknak szükségük van ahhoz, hogy jól érezzék magukat a munkahelyükön és megfelelően kezelhessék pácienseiket – „mindegy, hogy mennyibe kerül” 

– mondta a Bécsi Orvosszövetség elnöke keddi sajtótájékoztatóján. Az alkalom a bécsi kórházakban dolgozó orvosok körében végzett felmérés bemutatása volt:

A többség folyamatos minőségromlást lát a betegellátásban és úgy gondolja, hogy a városvezetés nem veszi elég komolyan aggodalmaikat.

“Betegeink a várólistán halnak meg” – mondja egy urológus a Presse-nek adott interjújában. A helyzet elviselhetetlen és egyre rosszabb. Számos orvos is megerősítette, hogy a következő hónapokban elkerülhetetlen a betegellátás minőségének zuhanásszerű csökkenése és óriási az elégedetlenség a dolgozók körében.

 „Bármibe kerül”

Bármibe kerül is – lehetne a mottója annak a kampánynak, amelynek a keddi sajtótájékoztató a kezdetét jelentette. A cél, hogy a városvezetést és különösen Peter Hacker tanácsnokot olyan nyomás alá helyezzék, hogy az Orvosszövetség gyakorlatilag minden követelésének engedjen. Ezek közé tartozik a több kórházi állás, a  magasabb fizetések és a rugalmasabb munkaidő-modellek.

A városnak fel kell ismernie és el kell ismernie, hogy a bécsi állami kórházak már nem vonzó munkaadók és a közelgő télre, mint a “hiány telére” emlékezhetnek, ha nem lépnek gyorsan

– írja a Die Presse.

Bezzeg…