Frissítve! Akár 40 eladósodott kórház is bezárhat szeptemberben

Már szeptemberben több kórházra kitehetik a betegellátás szünetel táblát, ha a kincstár valóban érvényesíti a költségvetési intézményekre szabott regulát. A kórházak adóssága június végén már 35 milliárd forint volt.

A HVG hívta fel korábban a figyelmet arra, hogy megszűnt a kórházak mentessége a szigorú gazdálkodási szabályok alól. Korábban ez a lazítás tette lehetővé az intézményeknek azt, hogy akkor is fizessenek bért és el tudják látni a betegeket, ha az egészségpénztártól kapott ellátmány arra már nem nyújtana fedezetet. Az „alulfinaszírozás” következtében keletkezett adósságokat az állam eddig hagyományosan év végi konszolidációs csomagokkal rendezte.

A kórházak elvben már legalább négy éve nem költhetnének többet, mint amennyire az éves keretükből telik. Ezt a szabályt azonban eddig éppen a betegellátás érdekében nem érvényesítették az egészségügyben, azaz befogadták számláikat akkor is, ha azok a havi költhető keretük fölötti összeg volt. Most az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nyomatékosan jelezte a kincstárnak: a türelmi időnek vége.

A Népszavának nyilatkozó szakemberek szerint, ha az ÁSZ nem enged, akkor mintegy 40 intézményre kerülhet ki a zárva tart tábla legkésőbb szeptemberre. Először az eladósodott intézmények kerülhetnek bajba, mert azoknál a tartozás eleve ráterhelődik az elkölthető szabad forrásokra. Azaz az év további hónapjaiban ennyivel kevesebbet költhetnek. A Népszavának gazdasági szakemberek azt mondták: az új számviteli szabályok mellett legfeljebb négyszázaléknyi eladósodás menedzselhető, ám ahol ennél több van, előbb-utóbb képtelen lesz ellátni a napi feladatait.

Június végén Varga Mihály pénzügyminiszter az ATV-ben is jelezte: aggódik a kórházak adóssága miatt, és az egyetemekhez hasonlóan költségvetési felügyelők kinevezését javasolja az intézményekhez. A lap úgy tudja, még nem dőlt el, hogy valamennyi fekvőbeteg ellátó kap „kasszaőrt” vagy csak azok az intézmények, amelyek lejárt adóssága több mint az éves bevételük tíz százaléka.

(Forrás: Népszava)

Frissítés:

A hír megjelenését követően érkezett az Állami Egészségügyi Ellátó Központ közleménye. Fontosnak tartjuk a “hallgattassék meg a  másik fél is” elvét, ezért adjuk közre:

Tisztelt szerkesztőség!

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ határozottan cáfolja a mai kórházbezárásokról szóló álhíreket. Megkérjük a sajtó képviselőit, hogy az ilyen alaptalan álhírek gyártásával és kritikátlan átvételével ne próbálják meg megtéveszteni a közvéleményt.
Tisztelettel:
ÁEEK kommunikáció

 

 

Kapcsolódó:

Tudta, hogy Ön tehet arról, hogy eladósodtak a kórházak?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük