Sport

Betlehem Dávid hetedik, míg Rohács Réka a 15. helyen végzett 5 kilométeren

Betlehem

Betlehem Dávid a hetedik, Rasovszky Kristóf pedig címvédőként a kilencedik lett hétfőn a nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében. A nőknél Rohács Réka a 15., Balogh Vivien pedig a 24. helyen végzett a Lupa-tavon zajló világbajnokságon.

A férfiak mezőnyében 63-an ugrottak a Lupa-tó kellemes vízébe, hogy teljesítsék a háromkörös viadalt

Köztük volt a vasárnapi csapatversenyben ezüstérmes magyar együttes két férfi tagja, a címvédő Rasovszky Kristóf – aki 2019-ben Kvangdzsuban a szakág történetének első és eddigi egyetlen magyar aranyérmét szerezte -, valamint a 18 esztendő Betlehem Dávid.

A verseny elején rögtön élre álltak a medencés menők, másfél kilométer után az ukrán Mihajlo Romancsuk vezetett, mögötte a német váltót vasárnap aranyra vezető, olimpiai bajnok Florian Wellbrock, valamint az olasz Gregorio Paltrinieri haladt, utóbbi szombaton 1500 méter gyorson minden idők második legjobb eredményével nyert a Duna Arénában, vasárnap pedig Rasovszky mögött célfotóval lett harmadik csapatban.

A táv feléhez érve a két magyar az élmezőnytől kissé leszakadva a kilencedik és tizedik helyen tempózott, a hátrányuk folyamatosan nőtt a legjobbakhoz képest, így a dobogós helyezések sorsába nem tudtak beleszólni.

A számot a német Florian Wellbrock nyerte, aki akárcsak vasárnap, az utolsó kétszáz méteren beindította a “motorokat” és faképnél hagyta olasz ellenfelét.

“Nincs mint szépíteni, ezt egész egyszerűen elrontottam a rajtnál, onnantól kezdve pedig nem is volt esélyem – értékelt Rasovszky Kristóf. – Két nap múlva, a tíz kilométeren nem lehet mit tenni, rögtön el kell menni a többiekkel.”

Felidézte, hogy a startnál középre került, a két leggyorsabb pedig a tömeg két szélére, így ők “bunyó nélkül” az élre tudtak törni. Ő inkább kivárt, később ugrott be, hogy ő is a szélén mehessen, de mire ez megtörtént, az élboly már elhúzott.

“Nem tudom, a végén mire lettem volna képes, de ezt most elrontottam” – jelentette ki.

Betlehem
Betlehem Dávid a férfi nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyén a vizes világbajnokságon a budakalászi Lupa-tavon. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

“Ha a verseny előtt valaki azt mondja, hetedik leszek, azt aláírom, de így, látva, hogy mennyivel gyorsabb voltam a többieknél a bolyban, és tudtam mindig egyre feljebb jönni, így nem vagyok elégedett, mert sok maradt bennem – nyilatkozott Betlehem Dávid. – Az elején, ha jó helyről indulhattunk volna, akkor szerintem az első ötbe be lehetett volna kerülni. Mivel egyáltalán nem hullámzott a víz, a széléről indulók olyan iramot tudtak menni, hogy szinte már nem is láttam őket a rajt után.”

A nők rövidebb számában 55 versenyző ugrott vízbe a déli hőségben, hogy teljesítse a háromkörös viadalt

A szakág brazil, holland, német, olasz és ausztrál menői gyakorlatilag pillanatok alatt elléptek a mezőnytől. A harmadik kör megkezdésekor az első tíz néhány másodpercen belül volt egymástól, az őket követő első boly – köztük a két magyarral – viszont már egyperces lemaradással kezdte meg a táv utolsó harmadát.

A brazil olimpiai bajnok, Ana Marcela Cunha a hajrában igazolta, hogy miért ő a favorit gyakorlatilag minden olyan versenyben, amelyben vízbe ugrik. Ezúttal is olyan könnyedén hagyta ott az ellenfeleit, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne, s mielőtt rácsapott a célt jelző táblára, még arra is volt ideje, hogy hátraforduljon és körbenézzen.

Rohács Réka
Rohács Réka a célba érkezés után a női nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyén a vizes világbajnokságon a budakalászi Lupa-tónál. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Rohács Réka a vegyes zónában elmondta: abból a szempontból elégedett, hogy szeretett volna javítani a 2019-es kvangdzsui vb-n elért 18. helyezésén. Ugyanakkor hangsúlyozta: ez a táv ennyi indulóval sokkal inkább egy boxmeccsre hasonlít.

“Remélem, a húgom meg fog edzeni engem, mert egy igazi kis vérszívó, és ha majd együtt készülünk, azt kérem tőle, hogy végig verjen” – nyilatkozta Rohács, akinek 2008-as születésű testvére, Luca ugyancsak nyíltvízi úszó.

Balogh Vivien
Balogh Vivien a célba érkezés után a női nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyén a vizes világbajnokságon a budakalászi Lupa-tónál. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Balogh Vivien elmondta, elégedett, hiszen az idei célját már azzal meg tudta valósítani, hogy kijutott a világbajnokságra és az öt kilométer mellett az olimpiai számban, 10 kilométeren is bizonyíthat.

Nyíltvízi úszás

Női 5 km, világbajnok:
    
   Ana Marcela Cunha (Brazília) 57:51.19 perc
2. Aurélie Muller (Franciaország) 57:53.8
3. Giulia Gabbrieleschi (Olaszország) 57:54.9
…15. ROHÁCS RÉKA 1:00.51.5
…24. BALOGH VIVIEN 1:00.59.2

Férfi 5 km, világbajnok:    
    
   Florian Wellbrock (Németország) 52:48.8 perc
2. Gregorio Paltrinieri (Olaszország) 52:52.7
3. Mihajlo Romancsuk (Ukrajna) 53:13.9
…7. BETLEHEM DÁVID 54:22.0
…9. RASOVSZKY KRISTÓF 54:28.3

Forrás: FINA / MTI

Magyar ezüstérem a nyíltvízi úszók csapatversenyében – Csak a célfotó döntött a mieink javára

Friss híreink

About Author

Szólj hozzá!