Ez a napKiemelt hírek

Új magyar letelepedési programot hirdet egy kínai üzletember

kinai bevandorlas hirdetes

A Fidesz választási győzelme után alig két héttel, a Széchenyi-fürdő és Mátyás-templom fotóival illusztrálva jelent meg egy hirdetés az egyik legnagyobb kínai közösségi oldalon: új bevándorlási program indul Magyarországon. Államkötvény helyett most ingatlant kell venni, ha valaki magyar letelepedési engedélyt akar szerezni. A cég szerint minden meg van beszélve a magyar hatóságokkal, bár ők ezt tagadják.

A letelepedési kötvényprogram lezárása óta ez „a legjobb ár-értékű arányú” program, írja a konstrukciót hirdető hongkongi cég. A vállalkozás tulajdonosa Lian Wang kínai üzletember, aki részt vett a tavaly felfüggesztett kötvényprogramban is. Az új programot ingatlanbefektetési bevándorlásnak hívják, és 25 millió forintnyi ingatlanbefektetés és 50 ezer eurós (15,7 millió forintos) ügyintézési díj ellenében kínál magyarországi tartózkodási engedélyt.

Bár a magyar kormány eddig semmit nem közölt egy új bevándorlási program indulásáról, a hongkongi cég szerint a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatallal folytatott tárgyalások garantálják a projekt működését. A Bevándorlási Hivatal azonban azt írta a Direkt36-nak, hogy nem áll kapcsolatban a programot reklámozó céggel, nem kötött megállapodást és nem vállalt garanciát. Wang cége nem reagált a lap megkeresésére.

Az új programról már hónapok óta beszélnek a piacon, mondták a Direkt36-nak olyan ügyvédek, akik külföldiek magyarországi letelepedésével foglalkoznak. A konstrukció ugyanazt a törvényi lehetőséget használja ki, amelyre korábban a letelepedésikötvény-program is épült.

Nem számít a nemzetbiztonsági kockázat

A Rogán Antal által kezdeményezett, 2013 és 2017 között működő kötvényprogram az elmúlt évek egyik legellentmondásosabb kormányzati projektje volt. Míg a kormány évek óta harcias migránsellenes kommunikációt folytat, tehetős külföldiek a kötvényprogramon keresztül 250-300 ezer euróért (78-94 millió forintért) vásárolhattak magyar papírokat, többnyire offshore-cégeken keresztül. A programban csaknem húszezer EU-n kívüli állampolgár kapott magyar letelepedési engedélyt, köztük olyanok is, akik komoly biztonsági kockázatot jelenthetnek az ország és az EU számára.

Az új lehetőségről szóló hirdetés a WeChat elnevezésű, főként kínaiak által használt közösségi felületen jelent meg. Három olyan cikk is elérhető, amelyben az LSP International Limited nevű hongkongi cég reklámoz egy új bevándorlási programot.  A cég a befektetési bevándorlásprogram „hivatalos indulását” április 21-én jelentette be, és a letelepedésikötvény-programhoz hasonló, külföldi befektetőknek szóló, nagyon kedvező bevándorlási lehetőségként reklámozza.

Míg a kötvényprogramban részt vevőknek 250-300 ezer euróért (78-94 millió forintért) államkötvényt kellett jegyezniük (amelynek az árát 5 év elteltével visszakapják), az új programban ennél alacsonyabb, 25 milliós ingatlanbefektetést várnak el a jelentkezőktől (házastársak jelentkezése esetén ez az összeg duplázódik). A közvetítő cégek mindkét programban jelentős bevételhez jutnak: a kötvényprogramban befektetőként 40-60 ezer, az ingatlanprogramban pedig 50 ezer euró ügyintézési díjat számolnak fel, többek között a „jogi- és projektmenedzsment költségek” fedezésére.

A cikk szerint az új konstrukció előnye, hogy mindössze 2-3 hónapot vesz igénybe a jelentkezési folyamat. (A kötvényprogramban ennél is gyorsabb, akár pár hetes ügyintézést ígértek a hirdetések.) A vásárlók maximum 5 éves, gyermekeik pedig 3 éves magyar tartózkodási engedélyt kaphatnak. Ehhez nincs szükség nyelvtudásra, nem kell interjún részt venni, és nem ellenőrzik a befektetők vagyonának az eredetét sem.  A magyar tartózkodási engedéllyel szabadon utazhatnak a Schengen-zóna országaiban, és három év elteltével letelepedési engedély is igényelhetnek. Ezután a befektetők, ha akarják, el is adhatják a magyar ingatlanjukat.

Gumiszabály

Az ingatlanbefektetési bevándorlás ugyanarra a jogalapra épül, mint korábban a kötvényprogram. A 2007-es, külföldiek tartózkodását és beutazását szabályozó törvény teszi lehetővé, hogy magyar papírokat kapjanak azok a külföldiek, akiknek „beutazásához és tartózkodásához magyarországi befektetéseire tekintettel nemzetgazdasági érdek fűződik”.

Az azonban nincs pontosan szabályozva, hogy – a kötvényvásárláson kívül – milyen típusú és mekkora értékű befektetés számít nemzetgazdasági érdeknek, mondta a Direkt36-nak három névtelenséget kérő ügyvéd is, akik évtizedek óta foglalkoznak külföldi állampolgárok magyarországi letelepedésével.

A három megkérdezett ügyvédből kettő már korábban is hallott arról, hogy ingatlanbefektetésekkel kapcsolatos bevándorlási lehetőség fog indulni. „Ezt már mindenki úgy kezeli a piacon, mintha külön program lenne. Körülbelül fél éve lehet erről hallani, hogy 80-100 ezer eurót kell ingatlanba fektetni, a közvetítőknek pedig egész magas, több tízezer eurós munkadíjat fizetni” – mondta egyikük.

A kínaiak már a letelepedési kötvényekre is nagyon rákaptak: a program négy éve alatt több mint 15 ezren igényeltek magyar letelepedési engedélyt. Csak az ügyintézési díjakból több mint 244 millió euró (77 milliárd forint) bevétele származott a kínai kötvényárusítással foglalkozó cégnek.

Ugyanez az üzleti kör profitálhat az új ingatlanbefektetési bevándorlásból is.

A hongkongi cégen keresztül Lian Wang a tulajdonosa és egyik ügyvezetője a magyarországi Landing Service Provider Kft.-nek is, amely többek közt ingatlanügynöki tevékenységet folytat. A magyar cég egyes jogi ügyeiben a korábban Rogánt és Habonyt is képviselő, és a kötvényprogramban is részt vevő Kosik Kristóf ügyvédi irodája járt el, egy másik cégben pedig Kosik Lian Wang kézbesítési megbízottja.

(Forrás: Direkt36)

KKM: hazugság, hogy Magyarország ingatlanalapú letelepedési programot indított

A magyar kormány semmiféle ingatlanalapú letelepedési programot nem indított, és nem támogat. Aki ingatlanvásárlásra hivatkozva ad be kérelmet, nem kap automatikusan sem tartózkodási, sem letelepedési engedélyt Magyarországon – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtóhírekre reagálva szerdán.

„Magyarország pekingi nagykövetsége közzétette a konzuli információs honlapján, hogy a néhány kínai és magyar médiumban megjelenő hír, miszerint Magyarország ingatlanalapú letelepedési programot indított, hazugság. Nagykövetségünk minden olyan portálhoz és közösségi oldalhoz elküldte a hivatalos magyar álláspontot, amely az álhírt közölte. Kértük az álhír közlésének befejezését, és a hivatalos tájékoztatás közzétételét” – írja közleményében a tárca.

Sajtóbeszámolók szerint egy kínai cég új magyar, ingatlanalapú letelepedési programot hirdet a közösségi médiában, azt állítja, állami garanciákkal rendelkezik a projekt működésére. A hirdetett programot ingatlanbefektetési bevándorlásnak hívják, minimum 25 millió forintnyi ingatlanbefektetés és 50 ezer eurós (15,7 millió forintos) ügyintézési díj ellenében kínál magyarországi tartózkodási engedélyt. A reklám mögött álló hongkongi vállalkozás, az LSP International tulajdonosa Lian Wang kínai üzletember, aki részt vett a tavaly felfüggesztett kötvényprogramban is.

(MTI)

Kapcsolódó:

Csak húszan bukták el a biztonsági vizsgálatot a 20 ezer letelepedési kötvényesből

A Fidesz-közeli offshore cégek 165 milliárdot kaszáltak az állami migráns-betelepítő kötvényeken

Orbán hazudik: pont a Fidesz hoz be pénzért veszélyes migránsokat

About Author

Comment here