„Most háborús helyzet van, bevethető hadsereget készítünk fel" - indul a Spartacus-projekt - Városi Kurír

Sorting by

×

„Most háborús helyzet van, bevethető hadsereget készítünk fel” – indul a Spartacus-projekt

„Elöntött minket a koronavírus. A mosonmagyaróvári kórházban például bezárt a sebészet, a szülészet, a gyermekorvosi sürgősségi, szinte mindenhol Covid-fertőzöttek fekszenek. Minden kórház telített, a nem intenzív osztályokon 6-1o beteg jut egy ápolóra, a reális 5 beteg lenne nővérenként. Ráadásul az átalakított helyeken olyan kórtermekben vannak oxigénmaszkos, idős, zavart emberek, ahova be sem lehet látni” – nyilatkozta a Szeretlek Magyarországnak Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke.

Hirdetés

Pár órával korábban tette ki önkénteseket toborzó felhívásukat, mint az Országos Kórházi Főigazgatóság.

A két program határozottan különbözik.

A MOK Spartacus projektje nem szakképzett emberek jelentkezését várja. A legegyszerűbb ápolói munkára, az ápolók segítőjének és akár otthoni Covid-betegek ápolására készítenek fel civileket 4 óra alatt. Szíjjártó László szerint ma is vannak önkéntesek a kórházban.

„Író és zenetanár is jár takarítani ingyen. A törvény megengedi az ilyen segítő munkát.”

Abban azonban még nem biztos, hogy betegápolásra beengednének a kórházak nem egészségügyi személyzetet. Egyelőre nincs megállapodásuk velük.

„Most háborús helyzet van. Egy bevethető hadsereget készítenénk fel, ami ott fog várakozni, ha segítségre lesz szükség, de nincs garancia, hogy valaha bevetik.”

Spartacus-projekt

Szíjjártó László azt mondja, nem bírta nézni az egészségügyi helyzet további romlását, ezért találta ki kollégáival ezt a programot. Szerinte ez megmutatja az egészségügyi dolgozóknak, hogy a társadalom nem csak tapsolással segít, ha kell. Elmondta, hogy akár már a hétvégén meg tudják tartani az első tréninget, amit már kipróbáltak, vannak oktatók is. A jelentkezőktől függően Győrben, Mosonmagyaróváron vagy Sopronban lenne a tanfolyam. A négy óra alatt az alapápolást mutatnák meg a jelentkezőknek.

„A nagyon leterhelt nővéreknek az is segítség, ha nem kell azért rohanniuk, mert valakire vissza kell tenni az oxigénmaszkot, vagy meg kell etetni a betegeket. A pelenkázás és az ágyneműcsere is nagy segítséget jelentene a szakképzett dolgozóknak.”

Jelentkezni önéletrajzzal, egy rövid motivációs levéllel, telefonos elérhetőséggel az alábbi e-mail címen lehet:

spartacuscovid@gmail.com. További részletek ITT TALÁLHATÓAK.

Szíjjártó László kapott olyan visszajelzéseket is, hogy néhány ápolót megbántott a felhívás.

„Eszünkben sincs lebecsülni az ő munkájukat, természetes, hogy nem lehet négy órás gyorstalpalón elsajátítani, amit ők csinálnak, de az megtanulható megfelelő embereknek, amit otthon is tennének a családtaggal.”

A megyei elnök azt mondta, maximálisan támogatják, hogy az egészségügyi dolgozók jobb fizetést, jobb munkakörülményeket kapjanak. Most csak segítséget szeretnénk nyújtani ebben a különleges helyzetben. Szerinte az önkéntesek akár pénzt is kaphatnának a munkájukért.

Ez azonban nem túl valószínű, miután a kormány is meghirdette a maga önkéntes toborzását, és kimondottan ingyen várja a munkára jelentkezőket.

„A járvány leküzdésében való közreműködés önkéntes jogviszony keretében, a közérdekű önkéntes tevékenységről szóló 2005. évi LXXXVIII. törvény rendelkezéseivel összhangban, ellenszolgáltatás nélkül történik majd”

– olvasható a felhívásban.

“Most minden korábbinál nagyobb szükség van azokra az elkötelezett és tenni akaró segítőkre, akik orvosaink, ápolóink munkáját támogatják. Ahogyan a koronavírus-járvány első és második hulláma idején, úgy most is várunk minden egészségügyi végzettséggel rendelkező vagy egészségügyi képzésben résztvevőt, akik tenni akarnak a magyar betegek gyógyulásáért, mindannyiunk biztonságáért”

– írta közleményében az Országos Kórházi Főigazgatóság.

Miközben toborozzák az önkénteseket azt is írják, hogy

„a koronavírus-járvány kitörése óta mindenkinek jutott elegendő orvos, ápoló, kórházi ágy, lélegeztetőgép és gyógyszer, és ez így lesz a jövőben is. A kórházi betegek és a lélegeztetett betegek számának alakulására az egészségügyi ellátórendszer felkészült.”

A kórházi főigazgatóság felhívására EZEN A HONLAPON lehet regisztrálni.

VIA SZMO

 

mok

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.