Biden a magyar és lengyel demokráciadeficit okán arcon legyintette Merkelt és Marcont

Vita a demokráciadeficit felett. Joe Biden és Angela Merkel először került szembe egymással Biden amerikai elnökké választása óta a müncheni (virtuális) biztonságpolitikai konferencián, amelyen az USA első embere gyengéden bírálta a német kancellár megengedő politikáját a jog uralmára fittyet hányó országokkal szemben.

A demokráciadeficit kezelés Európában

Joe Biden, az USA elnöke az online formában megtartott müncheni biztonságpolitikai konferencián fejtette ki először elnökként, hogy újjá akarja éleszteni a jog uralmát tiszteletben tartó, demokratikus államok szövetségét az autoritárius politikai erők globális előretörésével szemben. Nem említette meg az egyre inkább illiberálissá váló két uniós tagállamot, Lengyelországot és Magyarországot, mert udvarias ember.-  a írja  Financial Times publicistájára hivatkozva, a Napi.hu. Ha az elnök nevesíti, is kikre, mely országokra gondol,  akkor fel kellett volna vetnie Angela Merkel német kancellár felelősségét abban, hogy ennek a két országnak a vezetése hátat fordított a jog uralmának és a demokráciának.

A demokráciadeficit elleni felháborodás, nem lehet generációs kérdés

Többek szerint talán generációs okok, viszonylag idős kora miatt Biden szenvedélyessé válik, amikor a demokráciáról beszél. Gyengéd oldalvágással Merkelre és Emmanuel Marcon francia államfőre, az EU másik kulcsfontosságú vezetőjére arra figyelmeztetett, hogy a Nyugat inflexiós, hajlításiponthoz érkezett az erőszakossá vált Kínával és a dacos Oroszországgal szemben folytatott értékvitájában. A demokrácia nem véletlenül, csak úgy megtörténik. Védeni kell, erősíteni kell, meg kell újítani – jelezte mi a baja azzal, ha európai uniós országok, amelyek demokráciák voltak, egyszer csak átalakulnak valami mássá, mint dr. Jekyll és mr. Hyde. Biden valójában szembesítette Merkelt azzal, hogy felhívta a figyelmet a szavak és a tettek összhangjának szükségességére.

(Olvassa el a teljes cikket a Napi.hu oldalán!)

Előzmény

demokráciadeficit

demokratikus hiány

 

One thought on “Biden a magyar és lengyel demokráciadeficit okán arcon legyintette Merkelt és Marcont

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük