Sorting by

×

Bige László és a kartell

A Nemzeti Együttműködés Rendszere megtalálta és kijelölte a “nép ellenségét”, a magyar gazdák zsírján hízó “vörös bárót”, Bige Lászlót, aki veszélyesebb, mint egy drogkereskedő.

Támad az Agrárminisztérium, de vajon tényleg ők?

Pedig Bige László péti Nitrogénművek Zrt.-je csak műtrágyát gyárt nem dizájner drogokat főz. Mégis a vállalkozó és társait a kormány kartellezéssel vádolja. Mintegy 36 milliárd forint olyan plusz forráshoz jutott a Bige László tulajdonában álló péti Nitrogénművek Zrt. az elmúlt hét évben, amelyet kimondottan a magyar gazdatársadalomtól vontak el – jelentette ki az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Szolnokon sajtótájékoztatón.

Az államtitkár megjegyezte, hogy a 36 milliárd forint kétévi öntözésfejlesztési támogatás összegével egyezik meg, ennyi pénz “landolt a péti Nitrogénművek zsebébe, többek között Bige László zsebébe”. Hozzátette: Magyarország kormánya rendkívül sokat áldoz a vidékre, annak megtartó erejére, nem engedhetik meg, hogy “ilyen személyek, vállalkozások, cégek” tönkretegyék, elbizonytalanítsák a gazdálkodókat.

Energiaár-robbanás

Most, amikor a nemzetközi piacon is bekövetkezett egy energiaár-robbanás, az elmúlt hetekben Bige László vezetésével a Nitrogénművek Zrt. olyan drasztikus áremelésbe kezdett, ami teljesen váratlanul érte a magyar gazdatársadalmat, elbizonytalanította, kiszámíthatatlanná tette gazdálkodásuk jövőjét. A jelenlegi műtrágyaárak 2,5-3-szorosai a korábbiaknak, semmi nem indokolt ilyen mértékű áremelkedést – szögezte le az államtitkár. Farkas Sándor emlékeztetett, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatai során a kartellezés ténye kiderült, ezért a GVH bírságot vetett ki a kartellezőkre, többek között a Nitrogénművek Zrt.-re is.

“Erre Bige Lászlóék azt mondták, hogy egy nap szolgálják ki decemberben a magyar gazdákat, a többit exportálják”

fogalmazott az AM államtitkára.

Nem marad ki MZP-se

Szólt arról, hogy az elmúlt napokban a baloldal leendő, előválasztásokon nyert miniszterelnök-jelöltjének Bige László annyi pénzt ígért, “amennyit nem szégyell, illetve amennyit kér”. Farkas Sándor mindezt elfogadhatatlannak, felháborítónak tartja.

Az államtitkár leszögezte: elfogadhatatlannak tartják és visszautasítják azt a bizonytalanságot keltő magatartást, mint amilyen a műtrágya árával való beavatkozás a magyar termelők, gazdák életébe. Szeretnék a következő időszakban megfelelő lépésekkel elkerülni, hogy ilyen eset ne fordulhasson elő újra, a kartellezések megszüntetésére sokkal nagyobb figyelmet fognak fordítani – hangsúlyozta. Hozzátette: azt nem meri mondani, hogy lecsökkentik a műtrágya árát, de törekszenek arra, hogy kiszámítható gazdasági feltételeket teremtsenek az agrárium minden szereplőjének.

Kérdésre válaszolva elmondta: számtalan importőr is van Magyarországon, és már Bige László is visszakozott a korábbi elképzelésétől – amely szerint decemberben egy napig szolgálják ki a magyar vevőket – és azt nyilatkozta, hogy megfelelő mennyiségben rendelkezésre állnak a termékeik.

“Lesz elegendő műtrágya” – jelentette ki Farkas Sándor

Hozzátette: jelen pillanatban kialakult ára van a műtrágyának, a kormány megfelelő egyeztetések után fogja eldönteni, hogy milyen beavatkozást kíván tenni.

(MTI)

(Kép: szabadeuropa.hu)

Írta meg  a Respublika.hu.

Kapcsolódó

átver

3 hozzászólás

 • 2021.12.03 - 12:56
  Közvetlen hivatkozás

  Hhetetlen..Farkas Sándor elfogadhatatlannak tartja,hogy Bige pénzt ad MZP kampányához.Azt elfogadhatónak tartja,hogy a fidesz százmilliárdokat sz@rt el idióta plakátkampányokra,felesleges népszavazásokra,de oldalakon keresztül lehetne sorolni,hogy a fidesz mi mindenre költött közpénzből,amik teljesen feleslegesek voltak.Ezt az irgalmatlan sok pénzt milyen sok más hasznos célokra lehetett volna elkölteni..Arról kellett volna népszavazást tartani,hogy akarjuk-e,hogy orbán a közpénzeket sajátjaként kezeli-költi. Egy biztos,hogy erre a kérdésre biztosan mindenki válaszolt volna. Na és persze a fidesz/orbán a kampányukat is közpénzből csinálják,ezt elfogadhatónak tartja Farkas?Mert az emberek pl ezt tartják felháborítónak,és azt, hogy a fidesz még mindig a nyakunkon ül,és szívja a vérünket

  Válasz
 • 2021.12.05 - 18:47
  Közvetlen hivatkozás

  Már csak az éhező, sovány család hiányzik a palettájukról.
  Boldogtalan, áremelkedésre panaszkodó gazdát mát találtak.

  Válasz
 • Visszajelzés: Juszt László: az agrárminiszter szereptévesztése: ha igaz hogy “hét éve kartelez Bige”, akkor miért nem “csaptak le rá hét, vagy hat, vagy öt, vagy stb. éve? - Városi Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.