Bill Gates a járvány új mutációiról elmélkedik

Bill Gates ismét megszólalt  a koronajárványról. Jelenlegi blogbejegyzésében a vírusmutációk veszélyeiről beszél. A koronavírus különböző formákban jelenik meg – néhány mutáció különösen veszélyesnek tűnik.

Gates és a ” GatesNotes “

Példaként említi az influenza vírust, amely ellen minden évben adaptált vakcinát kell kifejleszteni. A Microsoft alapítója szerint a Covid-19 kód körülbelül 30 000 betű hosszú. Mivel a vírusok szaporodnak a másolási folyamatok révén, különösen nagy eséllyel bekúsznak a hibák. És ezek a másolási hibák okozzák a koronamutációkat. Néhány közülük ártalmatlan, mások fertőzőbbek vagy súlyosabb betegségeket okozhatnak.

A koronavírus nem túl bonyolult

Gates megjegyzi, hogy a koronavírus szerkezete sokkal egyszerűbb, mint például az influenzavírus. Valószínűleg ez az oka annak is, hogy hasonló vagy akár ugyanazok a mutációk gyakran kialakulnak a különböző országokban. Ha a szerkezet összetettebb lenne, akkor a Microsoft alapítója szerint lényegesen több különböző variáció lenne. Például a B.1.1.7 változat, amelyet Nagy-Britanniában fedeztek fel és először Dél-Afrikában találtak meg, egymástól függetlenül alakultak ki, de számos más azonos mutációval is rendelkezik a vírus. Mindazonáltal egyre több különböző mutáció jelenik meg. Gates szerint ez annak köszönhető, hogy a koronavírus most az egész világon kering, és ezért több lehetősége van a változásra. Amint a fertőzések száma globálisan csökken, kevesebb változat jelenik meg újra. Gates ezért arra ösztönöz minket, hogy a világjárványt globális problémának tekintsük. Csak akkor lehet legyőzni, ha a vírust világszerte visszaszorítják.

Az oltás bajnokok reményt adnak

Ezért az oltási folymatnak gyorsan kell haladnia az egész világon. Csak így lehet megfékezni vagy legyőzni a járványt – írja Gates. Azok az országok, ahol az oltások gyorsan haladnak, reményt adnak  mindenkinek. Mert Izraelben, Nagy-Britanniában vagy az USA-ban bebizonyosodott, hogy a jelenlegi oltások is jól működnek a mutációk ellen. Az oltásoknak köszönhetően az új mutációk  ellenére is jelentősen csökken a súlyos esetek száma .

Ennek ellenére adaptált vakcinákat fejlesztenek már az egész világon . Ha használatukat szükségesnek tartják, Gates úgy véli, hogy néhány hónap múlva bevethetők. A már beoltott embereknek csak emlékeztetőre lenne szükségük. A legfontosabb tehát az új mutációk mielőbbi megtalálása és pontos elemzése.(oe24)

Kapcsolódó

Gates

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük