Kerítésen túlKiemelt hírek

Amikor a pávatánc csődöt mond – Elfogyott a brüsszeli türelem, bíróság előtt -a kormány helyett- Magyarország!

Amikor a kormány-pávatánc csődöt mond - Elfogyott a brüsszeli türelem, bíróság előtt Magyarország!

Az Európai Bizottság az uniós bíróság elé idézi Magyarországot és átalányösszegű pénzügyi szankció, valamint napi kényszerítő bírság kiszabását kéri, amiért Magyarország nem tartotta be a menekültügyre és a visszatérésre vonatkozó uniós szabályokkal kapcsolatos tavaly decemberi bírósági ítéletet – tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken sajtóközleményben.

A migrációs ügyek, a terrorizmus elleni küzdelem hiányosságai, az ENSZ Kábítószer-bizottságában az uniós álláspont ellen szavazás és az ügyvédi segítség igénybevételére vonatkozó szabályok hibái miatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást kezdett Magyarországgal szemben. A legtöbb területen egyelőre Brüsszel még bízik a párbeszédben, de van, ahol már bíróság elé citálták a magyar államot. Kifogásolják, hogy fontos uniós szabályozásokat nem implementáltak a magyar jogrendbe, ezért több felszólító levelet küldtek az Orbán Viktor vezette magyar kormánynak – derül ki a testület közleményéből.

Elég volt a dumából….?

Az Európai Unió Bírósága tavaly decemberben úgy ítélte meg, hogy a szerb-magyar határon található tranzitzónákra vonatkozó szabályokról és gyakorlatokról szóló magyar jogszabályok ellentétesek az uniós joggal. A luxemburgi testület megállapította, hogy Magyarország nem teljesítette maradéktalanul azon kötelezettségét, hogy hozzáférést biztosítson a menekültjogi eljáráshoz.

“Azoknak a nem uniós állampolgároknak, akik a szerb-magyar határon akarták igénybe venni az eljárást, azzal kellett szembesülniük, hogy szinte lehetetlen kérelmük előterjesztése”

– fogalmazott a bíróság akkori ítéletében.

Magyarország “mindmáig nem foglalkozott az ítélet több elemével”

A testület különösen a menekültügyi eljárásokról, a visszatérésről és a befogadásról szóló irányelv rendelkezéseinek megsértését állapította meg. A bizottság szerint az újabb luxembourgi eljárásra azért van szükség, mert Magyarország “mindmáig nem foglalkozott az ítélet több elemével”.

“Nem hozta meg a menekültügyi eljáráshoz való tényleges hozzáférés biztosításához szükséges intézkedéseket”, és “nem pontosította azokat a feltételeket sem, amelyek a menekültügyi eljárás keretében benyújtott fellebbezés esetén, a területen maradás jogára vonatkoznak” abban az esetben, ha nem áll fenn “tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet”

– mutatott rá a testület a sajtóközleményben.

Az uniós joggal való összeegyeztethetőségre vonatkozó aggályok alapján az Európai Bizottság még 2015 decemberében indított kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, ez az Európai Bíróság 2020. december 17-i ítéletével zárult le. Magyarország szerint a magyar szabályozás és gyakorlat megfelel az uniós és nemzetközi jognak.

A kormány 2021. február 25-én az Alkotmánybíróság elé terjesztette az ügyet, jelezve, hogy annak ítéletéig nem tud eleget tenni az uniós bíróság rendelkezéseinek.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Forrás

 

Amikor a pávatánc csődöt mond - Elfogyott a brüsszeli türelem, bíróság előtt Magyarország!

About Author

Szólj hozzá!