Ha egy adóhivatali főosztályvezető bíró lesz, már a következő héten ő ítélkezhet olyan ügyekben, amiben a volt NAV-os kollégái döntöttek a régi főosztályán. Erre eddig öt éves összeférhetetlenség volt, teljesen példátlan, hogy ezt most kiirtják – így foglalta össze egy múlt héten elfogadott törvénymódosítás lényegét a 444-nek az igazságügy működését ismerő forrása.

November utolsó hetében ugyanis a parlament fideszes többsége módosított a bíróságokra vonatkozó egyes törvényeken, és ezzel csendben meg is szüntették az összeférhetetlenség bizonyos formáit.

A most megszüntetett öt éves moratórium biztosította, hogy egy újonnan érkező bíró döntéseit semmiképpen se befolyásolhassák előző munkahelyének viszonyai.

Nincs összeférhetetlenség ott, ahol a kormány számára fontos ügyek dőlnek el

A módosítás szerint ha valaki költségvetési szervnél dolgozott, akkor nem kell öt évet várnia. Ilyen például a NAV, a Gazdasági Versenyhivatal, a Közbeszerzési Hatóság, és még egy csomó másik hivatal, ahol a kormány számára fontos politikai és gazdasági ügyek dőlnek el.

A változtatás pont azért is nagyon érzékeny, mert a Fidesz az utóbbi egy évben sokadszor próbál belepiszkálni a független igazságszolgáltatás működésébe, és saját embereiket ültetni a bíróságokra.

(forrás: 444)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét