Bizalmas információk szivárogtatása miatt visszahívja a főszerkesztőt az Index.hu Zrt. elnöke

Dull Szabolcsot, az Index főszerkesztőjét tartja felelősnek a hírportál átalakulásáról, szétveréséről szóló információk kiszivárgásáért, ezért hívták vissza a lap igazgatóságából – nyilatkozta Bodolai László, az Index.hu Zrt.-t tulajdonló MFA (Magyar Fejlődésért Alapítvány) kuratóriumának elnöke a Media1-nek.

Az Index munkatársai vasárnap este közleményt adtak ki, hogy felhívják a figyelmet a lap helyzetére:

szerkesztőségük átalakítások előtt áll, amely akár a megszűnéshez is vezethet.

Még a két éve indított, függetlenségjelző barométert is átállították, amely most azt jelzi, hogy tartalmi függetlenségük és a szerkesztőség érintetlensége veszélyben van,

„külső befolyás miatt”.

Vasárnap délelőtt

a 24.hu névtelen forrásra hivatkozva írt arról a tervről, amely szerint az Index vezetőségével olyan átalakítási tervet közöltek, amely alapján a a szerkesztőség egy részét külsős cégekbe szerveznék ki. A terv ötletgazdájaként Gerényi Gábort, az Index egyik alapítóját nevezték meg, aki 2012-ben hagyta ott a portált, a médiától viszont nem szakadt el: a Mandinert kiadó vállalkozás ügyvezetője, illetve közösen tulajdonolja az Azonnalit Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselővel. Gerényi a 24-nek azt nyilatkozta:

titoktartási kötelezettsége van, csak a menedzsment hozzájárulásával beszélhetne a részletekről, de az valóban igaz, hogy az Indexnél felkérték tanácsadónak.

A lap információi szerint Dull Szabolcs főszerkesztő hevesen tiltakozott az átalakítási terv miatt, ám nem írják, hogy a cikkhez közvetlenül nyilatkozott volna.

Mindez két és fél hónappal azután történt,

hogy a TV2 elnöke, Vaszily Miklós lett a tulajdonosa az Index hirdetéseit is értékesítő Indamedia Csoportnak. Vaszily a TV2 előtt a kormányközeli Echo TV, valamint az állami média vezérigazgatója is volt, de korábban az Indexnél is dolgozott vezetőként.

Arról, hogy Dull Szabolcsot a lap hétfői, rendkívüli állományi ülésén eltávolították az Index igazgatóságából, több lap is írt ma, többek között a 444 és a HVG is, ám Bodolai László a Media1-nek erősítette meg a hírt.

„Bodolai azt is elmondta, hogy döntésében nagy szerepe volt, hogy Dull Szabolcsot minimum közvetve felelősnek tartja, amiért az igazgatóság üléséről bizalmas információk kerülhettek ki a legnagyobb konkurenshez, a 24.hu-hoz, ahol tegnap cikk jelent meg arról, hogy milyen átalakításokra készül az Index”

-írja a Media1.

Nem sokkal azután, hogy tegnap megjelentek az első hírek az Index átalakításának tervéről, a szerkesztőség közzétette Szolgálati közleményét, a mai információkról azonban a hivatalos formában egyelőre nem kommunikáltak.

Forrás

sportparkot

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük