Bizottsági jelentés: „a Médiatanács függetlensége és hatékonysága veszélyben van“ – szertelen gondolatok a SZER-től

A SZER portál nemrégiben kiváló riportot közölt a köztelevízióban folyó szerkesztői gyakorlatról, s a tárgyban kérdéseket tettek fel az Európai Bizottság illetékeseinek is, akik válaszukban közölték: a sajtószabadság jogi garanciáinak megteremtése ugyan elsősorban tagállami hatáskör, de azért léteznek közösségi szabályok is a sajtóról : pl. indokolni kell az EB előtt, hogy  a közpénzeket a közösségi médiában miért úgy, és miért arra a célra költötték el, ahogyan és amire tették. A bizottsági jelentés igazán korrekt – elvégeztünk némi szerkesztési csuklógyakorlatot a tények érdekében.

Mit is ír a hogy is hívják?

Mármost álljon itt (a SZER oldalairól kölcsönvett) részlet a bizottság idei, a jogállamiságról írott  jelentéséből a magyarországi sajtóviszonyokról, némi privát szerkesztői kiegészítéssel a tények kedvéért:

Bizottsági jelentés: „A Médiatanács függetlensége és hatékonysága veszélyben van.“

Nincs veszélyben. A testület minden tagját a Fidesz nevezte ki és minden tagja fideszes, a testület nem független, tisztán a Fideszt szolgálja!

Bj: A médiabeli tulajdonviszonyok átláthatósága nem teljesen garantált.

A médiabeli tulajdonviszonyok átláthatósága teljesen garantált. Egy kivételével minden országos, nyomtatott napilap a Fideszé. Minden megyei lap és nagy közszolgálati orgánum (rádió, TV) a Fideszé. A Fidesz uralja a tömegtájékoztatás kb. 80 százalékát.

<<FRISS HÍREINK!>>

Hol itt a veszélyeztetés?

Bj: A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) elnevezésű konglomerátum létrehozásával megvalósuló médiakoncentráció fokozta a médiapluralizmust fenyegető veszélyeket.

A helyi piacokról csaknem teljesen kiszorították a nem fideszes médiát, médiapluralizmus nincs. Független portálok a puszta létükért harcolnak a NET-en..

Bj: A kormánypárti médiaorgánumoknak juttatott jelentős összegű állami hirdetés révén a kormány közvetett (Nem közvetett! Direkt!) politikai befolyást gyakorolhat a médiára. (Nem gykorolhat! Gyakorol!

Ennél is közvetlenebb az MTI hatása, amelynek központilag szerkesztett híranyaga adja az egész magyar sajtó, de főként a kormánysajtó  hírszolgáltatásának alapját.

Bj: A független médiaorgánumok munkáját módszeresen akadályozzák, munkatársaikat megfélemlítik,

Hivatalos tájékoztatási eseményekről őket kizárják, információkat közügyekről nekik nem adnak.

Bj: és további aggodalomra ad okot, hogy egyre gyakrabban kerül sor az ilyen médiaorgánumok felvásárlására.”

„Hepiend nincs? De van!”

Eddig a jelentés (Bj) a kiegészítésekkel. De van slusszpoén is:

„A Bizottság tisztában van az aggodalmakkal és továbbra is időben és átfogó jelleggel ellenőrizni fogja az unióban a média szabadságára vonatkozó kockázatokat”

– olvasható a jelentés végén.

Köszönjük kedves jelentéstevő! Kint vagyunk a vízből!

Kapcsolódó

szer

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük