Biztonság a foci-világbajnokságon

Ami az idei futball-világbajnokságnál biztonságosabb, az már hazudik, csal és festi is magát. Olyan, de olyan biztonság lesz Oroszhonban, hogy már lassan attól tart az ember: lehet ennyire biztonságosan egyáltalán focizni? Két hír is érkezett ebben a tárgykörben, amiről azt hinné az ember, már nem lehet folytatni – de bizony, lehet…

Az első még viszonylag reális adatokat tartalmaz

Bár ezen is érezni a bizonyítási kényszert, de azért a szakszerűséget is: azt mondja a hír, az orosz rendőrség kész lesz szemet hunyni a szurkolók apró kihágásai fölött, viszont a súlyos szabálysértésekkel szemben keményen fel fog lépni a labdarúgó-világbajnokság idején – jelentette ki Anton Guszev rendőr vezérőrnagy, az orosz belügyminisztérium nemzetközi és sport-tömegrendezvények biztosításáért felelős osztálya vezetőjének első helyettese.

Közölte, hogy a kockázatos kategóriába sorolt mérkőzéseken – ezek között említette meg a házigazdák utolsó csoportmeccsét, a június 25-i szamarai orosz-uruguayi találkozót is – különleges biztonsági intézkedéseket léptetnek életbe. Mint mondta, az összecsapások potenciális helyszíneit biztosítani fogja a rendőrség.

Guszev szerint az orosz belügyminisztérium mintegy félszáz ország szakszolgálataival működik együtt a világbajnokság biztosítása érdekében. A mérkőzések helyszínein 35 ország biztonsági szerveinek mintegy 100 képviselője lesz jelen, köztük hat brit rendőr is.
A tábornok elmondta, hogy a taxisokat a rendőrség és a közlekedési tárca folyamatosan ellenőrzi és a viteldíjat túlszámlázó fuvarozók ellen büntetőeljárást fognak indítani.

Ezeknek az intézkedéseknek azért van realitása,

mindenki látott már apró kihágást is, nagyot is, utcai összecsapást is, ha máshol nem, hát televízióban – és aki azt hiszi, túlszámlázó taxis nem létezik Oroszországban, az sürgősen ébredjen fel.

Ellenben mit mond Helmut Spahn, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) biztonsági főnöke? Egész érdekes dolgokat…

Spahn kiemelte, hogy Oroszország 1,4 milliárd eurót költött a 2014-es téli olimpia biztonságára, a futball-vb esetében pedig minden bizonnyal meghaladták ezt az összeget, mivel sokkal nagyobb kiterjedésű eseményről van szó. Hozzátette azt is, hogy az oroszok elvileg nagyon jól felkészültek a rendezésre, ő pedig elégedett az előkészületekkel.

A vb biztonságának garantálása érdekében negyvenezren jönnek a polgári védelemtől, tizennégyezren pedig a különféle őrző-védő szervezetektől, és ehhez társulnak még a rendőrök, nemzeti gárdisták, katonák és a titkosszolgálat munkatársai is, úgyhogy összességében több százezerre tehető a vb biztonságáért felelős személyek száma.

No, itt kezd elszaladni a lovacska… ez már nem biztonsági alakulat, ez már hadseregcsoport. Persze, hogy az, mint a továbbiakban láthatjuk: a terrorveszélyre is felkészültek az oroszok, csak Kalinyingrádnál egy rombolót, két fregattot, négy korvettet és két antiterrorista gyorsnaszádot állomásoztatnak, emellett pedig a légierő és a páncélosok is készenlétben állnak.

Tessék? Romboló, fregattok, korvettek, gyorsnaszádok? Légierő, páncélosok?

Ezeknek még terrorcselekmény esetén sincs semmi hasznuk, ha a flotta tűz alá veszi a stadiont, abból öt perc múlva csak egy kráter marad, semmi több. A légierőre már szükség sem lesz. Vagy a focipályán fog felvonulni ez a regatta? A páncélosok is?

És mindez Kalinyingrádban, lánykori nevén Königsbergben, a balti vizeken, ahol az állandó orosz flottatevékenység miatt már most is elég feszült a helyzet.

Kérem tisztelettel: ezt már nevezem biztonságnak. Hadiflotta, légierő, páncélosok, ez kell a mérkőzések biztosításához.

Biztonságnak mindenképpen nevezhetjük.

És csak remélni tudjuk, hogy világbajnokságnak is nevezhetjük majd.

Szele Tamás

Sport Mindig

Kapcsolódó:

Patyomkinszk és a foci-vb

Kozákok a foci-vb-n

Előkóstoló a foci-vb-n

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük