Biztos, hogy jó helyre utalja a gépjármű-adót? Mostantól ide kell..... - Városi Kurír

Sorting by

×

Biztos, hogy jó helyre utalja a gépjármű-adót? Mostantól ide kell…..

Az új évtől megváltozott a gépjárműadó fizetési rendje, minden egyes forint a központi költségvetést gazdagítja, ennek megfelelően pedig a befizetést sem önkormányzati, hanem központi számlaszámra kell teljesíteni. Már azt is tudjuk, hova – írta a privátbankár.hu-ra hivatkozva a Piac és Profit.

Hirdetés

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendre közzéteszi a számlaszámok adónemenkénti jegyzékét

Legutóbb január elsején frissítette a jegyzéket, és ebben már feltüntették a belföldi gépjárműadó számlaszámát is. Jó, ha az autótulajdonosok felírják maguknak:

a mostani évtől minden ilyen típusú befizetést az 10032000-01079160-as számlaszámra kell küldeni. Az adónem kódja 410.

Idő még van megjegyezni a számsort,

a törvény szerint ugyanis legközelebb márciusban kell(ene) rendezni a gépjárműadó első részletét (és szeptemberben a másodikat). Azonban ezúttal indokolt feltételes módban fogalmazni, mert a kormány – a törvénymódosításokra tekintettel, hogy a gépjárműtulajdonosoknak legyen elég idejük felkészülni – egy hónap haladékot adott az autósoknak az első részlet befizetésére.

Így arra áprilisi 15-g kell sort keríteni.

Eddig a helyi önkormányzatoknak fizettük ezt az adót,

ahonnan egy megosztás alapán került tovább a befizetett összeg meghatározott része (60 százaléka) a központi büdzsébe. Tavaly tavasszal azonban, a koronavírus-járvány első hullámakor a kormány egyebek mellett az önkormányzatoknál maradt 40 százalék elvonásával is hízlalta a védekezésre szolgáló költségvetési forrásokat. Értelemszerúen ennyivel – egészen pontosan 34 milliárd forinttal – kevesebb maradt így helyben, amiből gazdálkodni tudtak a helyhatóságok.

Aztán a 2021-es büdzsében véglegesítették ezt az állapotot,

rögzítve, hogy a gépjárműadó egésze a központi költségvetést illeti. Majd az őszi adócsomagban az adóadminisztrációt is ehhez az új helyzethez igazították, amikor a NAV-hoz rendelték a gépjárműadóval kapcsolatos ügyintézést, ideértve a befizetéseket is.

figyujo 1 3 1

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.