Sorting by

×

Biztos, hogy jó helyre utalta a gépjárműadóját? – 400.000-en benézték!

Ha a napokban fizetési értesítőt kapott a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV), akkor minden bizonnyal benézték a gépjárműadó fizetésének címzettjét. 2021. január 1-jétől az önkormányzatok helyett a NAV a kedvezményezett, a kormány ugyanis a veszélyhelyzetre hivatkozva tavaly megváltoztatta a több évtizedes gyakorlatot.

Nem Ön volt a célszemély, hanem az önkormányzatok…..

Nem kis kavarodást okozott a kormány azzal, hogy megváltoztatta a gépjárműadó-fizetés több évtizedes gyakorlatát. Az eddigi módi szerint a helyi önkormányzatoknak befizetett gépjárműadók 60 százaléka folyt be az állami költségvetésbe. A koronavírus-járvány 2020 március közepi berobbanására hivatkozva azonban a kormány – sok más mellett – ezt a szabályt is átszabta. Előírva, hogy ezentúl a köznyelvben súlyadóként ismert tehernek nem a 60, hanem immár a 100 százaléka kerül a központi büdzsébe, hogy ezáltal is több jusson a járvány elleni védekezésre.

Magyarul, az önkormányzatoknál egy fillér sem marad. Nem kevés összegtől estek el, 87 milliárd forint működési bevételre számít a központi költségvetés jövőre a gépjárműadóból, amiből az következik, hogy a helyhatóságok összesen közel 35 milliárd forinttal lettek szegényebbek – ennyi az a bizonyos 40 százalék, amennyit 2020-ig náluk hagytak.

-foglalta össze az mfor.

A fizetési határidők nem változtak

Ennek megfelelően a gépjárműadót ezután is két részletben kell leróni, az elsőt március 15-éig, a másodikat szeptember 15-éig. A befizetés célpontjának megváltozása miatt mindössze annyi volt az eltérés az idei, átmenetinek tekintett évben, hogy a gépjárműtulajdonosok az első részletet ráértek április 15-éig leszurkolni.

Az egy hónapos haladéknak az volt a hivatkozási alapja, hogy a gépjármű-tulajdonosoknak legyen elég idejük felkészülni arra, ezentúl nem az önkormányzatoknak kell befizetniük sárga csekken, vagy elutalniuk a bankszámlájukról a súlyadót, hanem az adóhatóságnak, méghozzá a 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó-bevételi számlára.

Ennek ellenére szép számmal voltak olyanok, akik továbbra is az önkormányzatokhoz juttatták el a gépjárműadójukat. Megszokásból, automatikusan, vélhetően figyelmen kívül hagyva, hogy immár nem a helyhatóságoktól, hanem a NAV-tól kapták meg a fizetési értesítőt.

Az adóhatóság december elejéig várt, akkor írt azoknak, akiknek 2021. november 23-án legalább 1000 forint gépjárműadó-tartozásuk volt.

Az önkormányzatokhoz jogtalanul befizetett gépjárműadók ugyanis nem kerültek át automatikusan a NAV-hoz, azt a tulajdonosnak kell(ett) visszaigényelnie, s ennek érdekében egy úgynevezett visszatérítési kérelmet benyújtania ahhoz a helyhatósághoz, ahová az idén már tévesnek számító módon juttatta el a gépjárműadót.

És a végére egy újabb változás,

ezúttal egy észszerű könnyítés, visszatérés az eredeti szabályokhoz. Nem elég, hogy 2021-ben már nem az önkormányzatoknak, hanem a NAV-nak kellett leperkálni a gépjárműadót, azt ráadásul

ezer forintra kerekítve kellett megtenni – ugyancsak szakítva az addigi hagyománnyal.

Alig egy évig élt azonban ez a szabály, 2022-től ugyanis már ismét forintra pontos összegben kell megfizetni a gépjárműadót.

„Ennek oka, hogy 2022. január 1-jén módosul az adózás rendjéről szóló törvény, és a gépjárműadó bekerül azon adónemek közé, amiket kerekítés nélkül kell megfizetni”

– olvasható a NAV honlapján erről a tájékoztatás.

 

Biztos, hogy jó helyre utalta a gépjárműadóját? - 400.000-en benézték!

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.