Biztosan hatékonyabb a drágább gyógyszer?

Úgy tűnik, az árcédula hatással van arra, hogy milyen hatékonynak ítélünk egy gyógyszert! Még akkor is így van, ha kísérleti körülmények között egy gyógyszernek titulált tabletta nem is tartalmaz igazi hatóanyagot.

Nocebo hatásnak nevezzük azt, amikor egy klinikai kísérletben a valójában hatóanyag nélküli készítményt kapó személy negatív mellékhatásokról számol be.

Egy aktuálisan megjelent kutatásban úgy tájékoztatták a résztvevőket, hogy egy viszketés elleni krémet tesztelnek.

A 49 kísérleti személyt két csoportra osztották. Az egyik csoport úgy tudta, hogy egy nagyon drága, míg a másik úgy, hogy egy nagyon olcsó krémet használ.

A kutatók azt a plusz információt adták mindkét csoportnak, hogy a krém egyik lehetséges mellékhatása a megnövekedett fájdalomérzékelés.

A kísérlet meglepő eredménye az lett,

hogy a „drága” krémet használó résztvevők magasabb arányban számoltak be mellékhatásról és érzékenyebben reagálták a fájdalomra, mint az olcsó krémes csoport.

Ne felejtsük el, hogy egyik csoport sem kapott valódi gyógyszert!

A kísérlet arra világíthat rá,

hogy milyen jelentős hatással lehet ránk, ha valaminek értéket tulajdonítunk. Ebben az esetben az értéktulajdonítás a megélt fájdalomra volt jelentős hatással, de gondoljuk csak tovább: lehetséges, hogy a drágább vitamint vagy a díszesebb csomagolást is önkéntelenül nagyobb hatékonysággal társítjuk?

Választás előtt fussuk át a hatóanyagokat, és könnyen lehet, hogy saját bőrünkön tapasztalhatjuk a vélt érték hatásait.

Forrás

A szerző a Városi Kuríron megjelent további írásait ide kattintva olvashatja.

figyu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük