Biztosan Orbán Viktort kell kihívni a hóra?

Most, hogy lassan az összes ellenzéki miniszterelnök-jelölt felsorakozik a rajtnál, az előválasztás előtt időszerű lenne az a kérdés is, hogy a kihívó kit fog kihívni.

Látszólag ez nem kérdés, de gondolkodjunk csak!

Orbán Viktor első ciklusával együtt 2022-re már 16 éven keresztül állt a kormányrúdnál, pártjával háromszor nyert kétharmados többséggel és vita nélkül vezeti az országot. Pontosabban megteremtette a maga számára azt az ideális kormányzást, ahol lényegében nincs zavaró tényező és hatalmának nincs korlátja. Ezt a legutóbbi egyetemi kiszervezés és a közvagyon alapítványokba mentése jól mutatja. Többé-kevésbé Orbán a Putyini úton jár, minden és mindenki az ő kezében összpontosul. Ugyanakkor a miniszterelnök azzal is szembesülhetett, hogy már ő sem lesz fiatalabb és a mindennapi, operatív országirányítás nagyon nehéz feladat.

Főleg akkor, ha valaki mindent központosít és mindent a Karmelita kolostorból szeretne irányítani.

Szóval vissza az ellenzékhez,

a pártok és miniszterelnök-jelöltjei most azt hiszik, hogy nekik, pontosabban az előválasztáson győztes jelöltnek Orbán Viktort kell kihívnia.

A Demokratikus Koalíció által tegnap szorítóba küldött Dobrev Klára is azzal szólította meg híveit, hogy:

„A DK miniszterelnök-jelöltjeként rád is szükségem van, hogy legyőzzük Orbán Viktort!”

Amúgy ez önmagában is félreértés, mert nem Orbánt, hanem a Fidesz-KDNP parlamenti többségét kell legyőzni, hiszen csak így kaphat kormányalakítási megbízást az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

Na, de itt jön a második kérdés!

Nagyjából egy év múlva ki fogja felkérni a parlamenti többséggel rendelkező politikust, hogy alakítson kormányt?

Erre a kérdésre jelenleg senki nem tudja a választ. Ugyanis Áder János köztársasági elnök mandátuma 2022. május 7-én lejár. Ami annyit tesz, hogy az Országgyűlésnek addig meg kell választani az új köztársasági elnököt. Bár Magyarországon nincs tiltva, hogy akár harmadik ciklusra is megválasszunk egy köztársasági elnököt, talán ezt már a Fidesz sem szeretné.

Ha már a cikk elején emlegettük Vlagyimir Vlagyimirovics Putyint, akkor érdemes visszanéznünk az ő pályafutását. Az orosz elnök éppen két ciklus után – amikor az orosz alkotmány még nem engedte a folytatást –, akkor látszólag eggyel hátralépett. 2008-ban az orosz nép örömmel választotta meg elnöknek Medvegyevet, aki természetesen éppen Putyint kérte fel miniszterelnöknek. Azaz a két bajtárs csupán helyet cserélt, majd amikor 2012-ben már elhárították az alkotmányos akadályt is, Putyin ismét megnyerte az elnökválasztást.

Valami hasonlóra kell készülni Magyarországon is

Áder János mandátumának lejárta váratlan ajándékkal lepheti meg a Fidesz szavazókat. Azt már jobboldali elemzők is taglalták, pontosabban csak a hátsó, bársonyos szobákban merték felvetni, hogy

Orbán Viktort ennyi harc után érdemes lenne kivenni a tűzvonalból.

Ám, sehol nem tűnt még fel Orbán utódja, pontosabban – demokratikus pártban – Orbán kihívója. Nem véletlenül, hiszen a Fidesz már nem fiatal és nem demokratikus párt, fel sem merül Orbán hegemóniájának megkérdőjelezése.

Ugyanakkor azt talán maga a Vezér is belátja, hogy az első vonalas csatározásokban sokat kopik a népszerűsége és a nimbusza is.

Nézzünk egy lehetséges forgatókönyvet!

Orbán korábbi fegyverhordozója és végrehajtója Lázár János 2018-ban váratlanul visszavonult az országos politikától. Azelőtt és azóta sem volt olyan prominens politikus, aki önként lépett volna hátra egyet, kettőt. Látszólag Lázár kegyvesztett lett, ugyanakkor egyre-másra kapta meg a kormánybiztosi megbízásokat, így lehet, hogy nem is igazi visszavonulás ez.

Könnyen elképzelhető, hogy Orbán és Lázár már 2018-ban számolt azzal a lehetőséggel, hogy megkopik a Fidesz népszerűsége és szükség lesz egy új seprűre.

Természetesen az szóba sem kerülhet, hogy Orbán megbukjon vagy lemondjon.

Ám, bármikor léphet eggyel feljebb

Ráadásul az is kapóra jön a kormányzó pártoknak, hogy az ellenzék csak egyetlen ellenfelet, magát Orbánt ismeri. Persze ott vannak a többiek is, ám ahogyan a középkori csatákban, úgy itt is a vezér, az uralkodó fejét kel mihamarabb lecsapni a győzelemért.

De, mi van ha lyukra futnak?

Nagy dérrel-dúrral nekimennek Orbánnak, aki könnyedén elsasszézhat a támadások elől. Amúgy zárójelben jegyzem meg, hogy az Országgyűlésben az azonnali kérdések órájában is Orbán kedvenc „fegyvere” a semmitmondás, pontosabban soha nem az elhangzott kérdésre, hanem arra válaszol, ahogy ő átértelmezi a kérdést. Mindenki tudja, hogy egy középiskolai vitaórán ilyenért elküldenék a hátsó padba, ám a Parlamentben nagy derültséggel tapsolják meg a kormányfő hol szellemesebb, hol kevésbé humoros válaszait. Miközben az ellenzék az őszi előválasztások után immáron teljes valójában felmutatja az egyetlen jelöltet, az egyetlen alternatívát a miniszterelnök személyére, addig a Fidesz nem fog csinálni semmit.

A kormányzó pártok sem cáfolni, se megerősíteni nem fogják Orbán újabb miniszterelnöki ambícióit. Ezt a kérdést akár 2022 elejéig is lebegtethetik, majd jöhet a meglepetés.

2022 tavaszán a Fidesz-KDNP pártszövetség bárhogy is keresi nem találja meg Áder János méltó utódját, ezért nem lesz más megoldás, mint Orbán Viktort jelölni köztársasági elnöknek. A miniszterelnök szabódva, szerényen de azért mégis elfogadja a jelölést, a 133 bátor kormánypárti politikus pedig „pajzsra emeli” Orbánt.

A köztársasági elnökké avanzsált Orbán pedig azonnal megbízza kormányalakítással Lázár Jánost, aki egyben, mint a Fidesz miniszterelnök-jelöltje száll be az éppen induló választási kampányba.

Orbán pedig hátradől a Sándor-palotában és kér egy kávét

Egy huszárvágással sikerülhet felrázni a csalódott fideszes szavazókat, meg lehet győzni a bizonytalanokat, ráadásul Lázár könnyedén játszhat majd olyan húrokon, aminek dallamai éppen vidéken – Battonyától Nemesmedvesig – találnak értő fülekre.

Az sem lehet véletlen, hogy Lázár János három éves önkéntes, de lehet, hogy csak megjátszott száműzetés után sorra adja az interjúkat. A minap a Piac&Profitnak, majd a Telex.hu-nak nyilatkozó Lázár János ráadásul eljátszhatja az „emberarcú” fideszest.

Ő, aki az elmúlt három évben kívül volt a körön, nem folyt bele az uniós pénzek el- szétosztásába, könnyedén mutathatja fel, hogy harcolni fog a korrupció ellen. Fel fog lépni a „Boldogok”, „Mengyik” és „Simonkák” ellen is.

Természetesen, ha Orbán Viktor átköltözik a Sándor-palotába, a Karmelita kolostorba beköltöző Lázár Jánosnak „csak annyi dolga lesz”, hogy megnyerje a 2022-es választásokat.

Innentől kezdve pedig Magyarországon is létrejönne egy új típusú elnöki kormányzás, ahol a mindenkori miniszterelnöknek minden reggel a Sándor-palotában Orbán Viktor reggeliző asztalánál kell kezdenie a napot.

Hogy azután 2027-ben akár a közvetlen köztársasági elnök-választást is ki lehessen írni!

 

orbán

5 thoughts on “Biztosan Orbán Viktort kell kihívni a hóra?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük