BKV – botrány! Az át nem adott, át nem vett buszok esete

Prev1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse

A metrópótláshoz hazai gyártású Ikarus buszokat kapott a BKV – adta hírül pénteken az MTI, ám Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) utánajárt ennek a furcsa  “átadásnak”, hogy mit is kaptunk busz címszó alatt. Mi történt valójában?

Az eseményen az IKARUS Egyedi Kft. kettő, magyarországi gyártású buszt “adott át” a BKV Zrt.-nek, amelyek metrópótló buszként fognak üzemelni.

Lepsényi István, az NGM államtitkára kiemelte:

a BKV-nak a metrópótlás megoldásához már idén tavaszra 30 darab csuklós autóbuszra van szüksége, mert így biztosítható a közösségi közlekedés zavartalan ellátása, ezért a BKV Zrt. és az Ikarus Egyedi Kft. megállapodott ezeknek az autóbuszoknak a gyártásáról. Ennek eredményeként a 30 darab autóbusz március végére a BKV Zrt. rendelkezésére áll majd.

Ezzel szemben a VEKE azt írta szombat esti facebook-bejegyzésében, hogy Mészáros Csaba Ikarus Egyedinek nevezett cége mindenképpen rá akart  erőszakolni néhány buszt a BKV-ra, az eredeti eseményre meghívták Varga Mihály minisztert és Tarlós Istvánt, Budapest főpolgármesterét is, ám később – alighanem nem véletlenül –  mindketten lemondták az eseményt.

“Pontosabban kiderült, hogy a BKV Felügyelőbizottsága a terjedő hírek és a BKV-hoz eljutott információk alapján elrendelte, a buszok átvételét független szakértőnek is ellenőriznie kell, és a jóváhagyása nélkül azokat a BKV nem veheti át.”

Mivel ez időben nem történt meg, így valójában nem volt mit átadni, átvenni.

Pénteken az államtitkár felmondta a kötelező szólamot. Jelezte: a BKV Zrt. elkötelezett a hazai buszgyártás iránt, ezt mutatja, hogy a vállalat az elmúlt években már vásárolt 46 hazai gyártású dízel autóbuszt és 20 hazai gyártású kompozit elektromos autóbuszt.

A kormány azt tűzte ki célul, hogy három éven belül évente 1000-1200 új autóbuszt gyártsanak Magyarországon, amellyel párhuzamosan több mint ezer új munkahely jöhet létre – mutatott rá Lepsényi István.

A VEKE azonban pontokba szedte, hogy mi történt, illetve mi nem történt a hazai gyártású városi buszok témakörben.

1. Először is, a BKV semmit nem vett át. Ha jóindulatúan akarunk fogalmazni, akkor mondhatjuk, hogy “az átadás-átvételi eljárás megkezdődött”, de a tény az, hogy a két kocsi nemhogy nem került a BKV tulajdonába, de a gyártó szépen visszavitte őket oda, ahonnan hozta. Mert még dolgozni kell rajtuk…

2. A BKV nem fizetett a kocsikért, még a vételár letétbe helyezését sem tette meg – ez is egy rájuk erőszakolt, a Fővárossal szemben is rosszindulatú lépés – , pedig azt tíz nappal az átvétel előtt meg kellene tennie. Amiből az következik, minimum bizonytalan, mikor lesz ebből bármilyen átadás is valójában.

3. Eddig ez a két kocsi készült el a 180-ból, pontosabban fogalmazva ez a kettő mozgásképes. A rendszámot a gyártó tette rájuk, maguk vizsgáztatták le, erős kérdés, hogy hatóság egyáltalán látta-e őket. További néhány példány van szerelés alatt az Újszász utcában, egy a BKV-nál Kelenföldön, egy az Autó-Univerzálnál Kecskeméten. Ők is roppantul örülnek hogy ezzel kell foglalkozniuk, de a parancs az parancs. Április 11-re kellene a 180 darabnak előállni, ez ugye már a 240 nappal meghosszabbított határidő.

Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára beszédet mond a BKV hazai gyártású, Modulo M168 D típusú metrópótló buszainak átadásán a közlekedési vállalat XI. kerületi Hamzsabégi úti telephelyén 2018. január 19-én. A háttérben Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes (b2), Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója (b3) és Mészáros Csaba, az Ikarus Egyedi Kft. ügyvezető igazgatója. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Katt ide a folytatásért, ha kíváncsi a botrány többi részletére is! 

Prev1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse

One thought on “BKV – botrány! Az át nem adott, át nem vett buszok esete

  • 2018.01.21 at 09:40
    Permalink

    Köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest