Bodnár Zoltán: a törvénysértő káoszkormányzásról….

Nem lehet sikeres az a gazdaságpolitika, amelyben a kormány hatáskörébe tartozó fiskális politika és a Magyar Nemzeti Bank hatáskörébe tartozó monetáris politika szembe megy egymással, azok ugyanis ilyképpen kioltják egymást – írta meg summás véleményét Bodnár Zoltán árnyék-pénzügyminiszter közösségi oldalán.

Az átlag magyar emberek számára ma már elviselhetetlenül magas infláció megtörése, mérséklése ma a gazdaságpolitika elsődleges, legfontosabb célja.

Legalábbis annak kellene lennie

Ám szemmel láthatólag nem az az Orbán-kormány számára, amely a választásokat megelőzően és azt követően olyan intézkedések sorát hozta meg, amelyek kifejezetten növelik az inflációt. Ezeknek nincs semmi közük sem a háborúhoz, sem az agresszor Oroszország elleni szankciókhoz.

A „szankciós infláció” csak a fidesz-propagandában létezik, a valóságban nem.

A hivatalos magyar gazdaságpolitikában teljes a káosz

Miközben a Magyar Nemzeti Bank a kamatok emelésével igyekszik megállítani a gyorsuló inflációt, mindeddig sikertelenül, a kormány intézkedései, a különadók, az ársapkák, a kamatstoppok kifejezetten növelik azt. Az Orbán-kormány nemcsak a gazdasági folyamatokba avatkozik be a sztálini időket idéző módszerekkel, de saját törvényeit is folyamatosan megszegi.

A jelzáloghitelekre és egyes vállalati hitelekre korábban bevezetett kamatstoppok után Nagy Márton ma bejelentette, hogy a pénzügyi intézmények, például befektetési alapok, nyugdíjalapok, biztosítók bankbetétjeire, és a magánszemélyek 20 millió forintnál nagyobb bankbetétjeire legfeljebb a három hónapos állampapír, a diszkontkincstárjegy kamatát fizethetik a bankok. Ennek célja az lenne, hogy ezeket a pénzeket az állampapírbefektetések illetve a hitelezés felé tereljék.

Az utóbbi egyszerűen ostobaság

Ezeket a pénzeket eddig sem használták és ezután sem fogják hitelezésre használni sem a bankok, sem az érintett pénzügyi vállalkozások és magánszemélyek. Az lehet, hogy ezek a pénzek növelik majd az állampapírok iránti keresletet, csökkentve ezzel azok hozamát, másként szólva csökkentve az emberek megtakarításainak értékét.

Az Orbán-kormány – mint máskor is – megint jól jár, kevesebb kamatot kell fizetnie az állampapírokra, az emberek meg rosszul járnak, mert csökken a megtakarításaik értéke. Orbánék megint mással fizettetik ki az egész elhibázott gazdaságpolitikájuk számláját.

Ám túl ezen, az Orbán-kormány kifejezett törvénysértést követ el ezzel a lépéssel

A jegybanktörvény szerint a monetáris politika meghatározása és megvalósítása az MNB alapvető és kizárólagos feladata. A monetáris politikát és érvényesítésének eszközeit a jegybank önállóan alakítja ki, s az egyik ilyen eszköz a kamatok meghatározása és befolyásolása.

Megsérti tehát a jegybanktörvényt az Orbán kormány, amikor elvonja az MNB kizárólagos hatáskörét, s megsérti ezzel a jegybanki függetlenség elvét, immár sokadszor.

Kapcsolódó