Bodnár Zoltán: Karácsony és Márki-Zay kezdenek igen veszélyes vizekre evezni – Tessék kérem felébredni!

Bodnár Zoltán jogász és bankár, a Magyar Export-Import Bank volt vezérigazgatója, a Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke, a Magyar Liberális Párt 2014-es főpolgármester-jelöltje 2016-ban visszavonult a pártpolitikából, ami nem azt jelenti, hogy ne figyelné, hogy mi történik körülöttünk, velünk. Az ellenzéki előválasztás első fordulója után kialakult őrületről közösségi oldalán adott tűpontos elemzést.

“Karácsony és Márki-Zay kezdenek igen veszélyes vizekre evezni. Egyre inkább elhomályosulni látszik szemük előtt a cél: az orbán-rezsim felszámolása. Az utóbbi napok szövegeiben mind gyakrabban Dobrev a legyőzendő ellenség, mint a rendszerváltás legfőbb akadálya. MZP Gyurcsány-fóbiája nem új jelenség, ám a minap már Karácsony is odáig ment, hogy azt mondja, a DK-sokat a revansvágy vezérli, megkérdőjelezve ezzel Dobrev, Gyurcsány és az egész DK elvi elkötelezettségét az orbán-rezsim leváltására.

Ezek igen súlyosan dehonesztáló kijelentések

Nem pusztán Dobrevre, Gyurcsányra, de a legerősebb ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció egész tagságára és az őket támogató szavazókra nézve is. Mintha elfelejtenék az urak, hogy a 22-es választást a hatpárti szövetség csak együtt tudhatja megnyerni, a Demokratikus Koalícióval együtt, azzal a Gyurcsánnyal együtt, aki talán a legtöbbet tette azért, hogy ez a választási pártszövetség egyáltalán létrejöjjön.

Mégis hogyan várnak az urak támogatást a jövő évi választásokon, s remélhetőleg az azt követő kormányzás során a most éppen teljes gőzzel démonizált Dobervtől és Gyurcsánytól, a lesajnált DK-s aktivisták és szavazók közösségétől.

Azt mondja Karácsony, hogy Márki-Zay az ő jobb keze lesz a kormányban, újabban miniszterelnök-helyettesként

Hiba azonban elfelejteni, hogy 22-ben nem a közös miniszterelnök fog kormányt alakítani, nem a miniszterelnöknek lesz kormánya – ez éppenséggel ma van így, ma orbánnak van kormánya, ahol kedvére cserélgeti az embereket -, ha nyer az ellenzéki pártszövetség, akkor annak tagjai, az ellenzéki pártok vezetői fognak megállapodni a kormány összetételéről egymással, s az új kormányt ezeknek a pártoknak a parlamenti frakciói fogják megszavazni.

Vajon honnan veszi Karácsony a politikai felhatalmazást ahhoz, hogy miniszterelök-helyettesi széket ígérjen Márki-Zaynak? S honnan a kategórikus kijelentéshez, miszerint az “ő kormányuk” szakértői kormány lesz? (Mintha nem ismernék a “szakértői kormány” kifejezés jelentését.) Nem, nem az lesz.

A mai ellenzéki pártok 22-ben megalakítandó kormánya politikai kormány lesz,

amelyben lesznek a tárcájuk szakterületéhez értő pártpolitikusok és bizonyára párton kívüliek is. Egy olyan koalíciós kormány lesz, amelyben a koalíciót alkotó minden párt képviseltetni fogja magát.
Olyan kormányzás lesz – koalíciós volta okán más nem is lehet – ahol a lényeges kérdéseket a pártok fogják eldönteni és nem a “szakértő” kormánytagok.

Erre a kormányra nem technikai feladatok, hanem a legsúlyosabb, egy egész ótvar politikai rezsim lebontásának, a demokratikus államrend helyreállításának feladata vár. Ehhez pedig a parlamentbe bejutó politikai pártok akarata kell. Ők és parlamenti frakcióik jelenítik meg a választói akaratot.

Márki-Zay mögött nincs ilyen politikai erő

Ugyan megkísérelte politikai párttá alakítani a Mindenki Magyarországa Mozgalmat, ám kudarcot vallott, mert ennek éppen a mozgalom többi alapítója állt ellen, mert feladatukat nem ebben, hanem az orbánt leváltani akaró választói közösség mobilizálásában látták. Márki-Zay alapvető kiindulási pontja az volt, hogy a mai parlamenti ellenzéki pártok kollaboránsok, tehetetlenek, stb. – ettől nem is nagyon tért el azóta sem, s az első ATV-s miniszterelnök-jelölti vitában azt a kijelentést is megengedte magának, hogy az önkormányzatok, akár fideszes, akár ellenzéki irányításúak, mind korruptak, s ezzel még a Momentumot is hozzárendelte a többi ellenzéki párthoz -, így hát civilekkel, a MIndenki Magyarországa Mozgalom által kiválasztott civilekkel kell feltölteni az Országgyűlést.

Ez “békeidőben” is, a mostani helyzetben pedig kiváltképp’ a bukás biztos receptje. 106 független civil országgyűlési képviselő egyenlő 106 zsarolási potenciál a kormánnyal szemben.

Márki-Zay mögött nincs politikai erő. Vannak szimpatizánsai, s az előválasztáson nagy számban szavazói, akik elhiszik az által régóta épített legendát arról, hogy ő az, aki meg tudja szólítani, s az orbán elleni szavazásra mozgósítani a fideszből kiábrándult egykori fidesz-szavazókat, mint amilyen ő maga is. Ám ez egy olyan mítosz, aminek valóságértéke semmilyen módon nem verifikált.

Azzal a feltételezéssel kellene élnünk, hogy ha ő a közös miniszterelnök-jelölt, az önmagában olyan választói tömeget vonz majd a mai hat ellenzéki párt közös listájához, amely tömeg amúgy elutasítja ezt a hat ellenzéki pártot.

Aligha hihető, hogy ez így lesz

Ha pedig nem így van, akkor teljesen fölösleges, hiábavaló megadni neki azt a politikai súlyt, amivel önmagában nem rendelkezik, és Karácsony most éppen ezt teszi saját szövetségesei ellenében.

Vagy valóban úgy gondolná, hogy a miniszterelnök-helyettesi poszt beígérése Márki-Zaynak alkalmas eszköz a kiábrándult egykori fidesz-hívők megnyerésére, közelebbről azon kiábrándult fidesz-szavazókéra, akik még nem elég kiábrándultak ahhoz, hogy mindenképpen az ellenzéki pártszövetségre szavazzanak 22-ben? Ők járulnának majd az urnákhoz Márki-Zay hívó szavára, hogy szavazzanak annak a pártszövetségnek a közös listájára, amelynek Márki-Zay – nem lévén pártja – nem is tagja, s amely listán ennélfogva Márki-Zay nem is szerepel, ott vannak viszont az MSzP, a DK, a Párbeszéd, a Momentum, a Jobbik és az LMP prominensei?

Tessék kérem felébredni!”

Forrás

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

 

Bodnár Zoltán: Karácsony és Márki-Zay kezdenek igen veszélyes vizekre evezni - Tessék kérem felébredni!

2 thoughts on “Bodnár Zoltán: Karácsony és Márki-Zay kezdenek igen veszélyes vizekre evezni – Tessék kérem felébredni!

 • 2021.10.02 at 07:08
  Permalink

  Tessék, kérem, felébredni!
  Ez még mindig egy verseny, amelyben Dobrev erős ellenfél – nem ellenség -, Bodnár úr mindezt mintha elfelejtené. A megállapodás szerint, aki nyer, azt mindenki támogatja majd, de amíg nem dőlt el, hogy ki lesz az ellenzék közös – mondom, közös — jelöltje, szabad a tánc, lehet dumálni, taktikázni, stb. De soha, sehol nem hallottam azt, hogy MZP vagy KG lenézné a DK szavazóit. Nem is olyan emberek. És miért ne lehetne a következő kormány szakértői — ugyanakkor politikusi is? A kettő nem zárja ki egymást. Pl. Balázs Péter vagy Dobrev Klára külügyér, Komáromi Zoltán eü.miniszter, Szél Bernadett szociális tárca, stb.
  És miért ne ígérhetne KG helyettesi pozíciót MZP-nek a támogatása esetén? Úgyis minden a megállapodások függvénye, ezt ők is tudják.
  Közös a minimum program, csak a hangsúlyok vannak máshol, de végül az összes ellenzéki pártnak egyeztetnie kell, közösen kialakítania a stratégiát. Ne akarjuk már minden verseny, megmérkőzés nélkül valamelyik jelöltnek átnyújtani a babérkoszorút! Tárgyaljanak egymással, a többi párttal, a civilekkel, szakszervezetekkel, gyűjtsenek még nagyobb bázist, és győzzön az, akit a legtöbben támogatnak. Ja, és én nem tennék olyan könnyelmű kijelentést, hogy MZP-nek nincs tömegbázis, vagy hogy a kiábrándult fideszesekből áll. Hazánk lakóinak többsége a felmérések szerint konzervatív, amennyiben sikerül mozgósítani őket, ők adhatják a tömegbázisát.

 • 2021.10.02 at 12:53
  Permalink

  Azért nem igérhet KG semmilyen pozíciót MZP-nek, mert nincs rá felhatalmazása, így az igérete nem ér semmit és nem is számonkérhető. Ahogy Bodnár Zoltán nagyon pontosan leírta, a kormány tagjait – győzelmük esetén – a koalíciós pártok fogják meghatározni, igérhet Gergő, vagy akár az MSZP akármit is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.