Bodnár Zoltán: Orbánék szemet vethetnek az emberek bankban őrzött pénzére

Váratlan és ijesztő bejelentést tett az Orbán-kormány gazdaságfejlesztési minisztere: megtiltották a bankoknak, hogy magasabb kamatot adjanak egyes ügyfeleiknek a bankbetétjeik után, mint amekkorát a három hónapos lejáratú állampapírokra lehet kapni.

Vagyis arra akarják rászorítani a betéteseket, hogy a bankok helyett a kormánynak adják a pénzüket, az állami költségvetést finanszírozzák

Az Árnyékkormány szerint azzal, hogy az Orbán-kormány fenyegeti a bankbetéteket, az első lépést tette meg a magyar emberek bankokban tartott pénze felé. A bevezetett kamatstop még csak a pénzügyi vállalkozások betéteire és a magánszemélyek 20 millió forintnál nagyobb betéteire vonatkozik, csakhogy ami ma 20 millió, az egy holnapi kormányrendelettel lehet 10 vagy 5 vagy kettő vagy 1.

Ma a kamatot korlátozza rendelettel a kormány, lehet, hogy holnap a felvehető betét összegét, ma még csak a forintbetétekét, de holnap sorra kerülhetnek a devizabetétek. Az új kamatstop végletesen felelőtlen, veszélyes, és növeli a kormánnyal szembeni bizalmatlanságot nemcsak külföldön, de a magyar emberek körében is.

Fidesz: az emberek pénzté csak Gyurcsányék vették el

Gyurcsányék még ma is reggel, délben, meg este hazudnak, és a bankok érdekeit védik a magyar emberek helyett. A magyarok pénzét csak Gyurcsányék vették el és most is Gyurcsányék fenyegetik – kommentálta a nagyobbik kormánypárt Bodnár Zoltán (DK) szerdai nyilatkozatát, amelyben az ellenzéki politikus arról beszélt, hogy a kormány fenyegeti a bankbetéteket.

A Fidesz az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: „a Gyurcsány-korszakban a magyaroknak napi élménye volt, hogy elvettek tőlük egyhavi nyugdíjat, egyhavi fizetést, a családi adókedvezményt, a családtámogatásokat, az otthonteremtési támogatásokat, most meg a rezsicsökkentést fenyegeti a baloldal, amivel 181 ezer forintot húzna ki minden magyar család és nyugdíjas zsebéből”

„A banki közvetítéssel, közvetve az MNB-nél elhelyezett betétekre vonatkozó kamatstopra az elhibázott brüsszeli szankciók okozta infláció és válság miatt van szükség” – írták, kiemelve, hogy „az a cél, hogy egyes pénzügyi szereplők ne szerezzenek extraprofitot, ne nyerészkedjenek a mostani helyzeten, hanem forrásaikat a magyar gazdaságba és a magyar vállalkozások felé irányítsák”.

Forrás: Demokratikus Koalíció / MTI

Juhász Hajnalka: a DK-nak az fáj, hogy nem a párt van kormányon