Bodó Viktor: a mai Magyarország legnagyobb tragédiája a sötétség

A közelmúltban mutatják be Bodó Viktor, egyetlen idei magyarországi rendezését, a Krakken műveletet az Átriumban. A szatirikus társadalomkritika nem csak a magyar valóságunkra reflektál, bármelyik európai színpadon ugyanúgy szólna. A rendezővel a Magyar Narancs készített interjút.

Bárhol a világban

Bodó hangsúlyozta, a bemutatóval az volt a cél, hogy ne egy kis magyar történet legyen, hanem egy bárhol a világban értelmezhető szituáció. Aktuálpolitikai utalásokat nem akart beletenni:

“Most itt a választási kampányban nem láttam értelmét ennek, annyira felgyorsultak a dolgok, annyira gyorsan sülnek el a patronok, hogy képtelenség ilyen ütemben követni őket. Ehhez napról napra, hétről hétre változtathatnánk a szövegen. A mostani hajrára mindennaposak lettek az elmebeteg dolgok, ha ezekre akarnánk reagálni, inkább tévécsatornát kéne működtetni, nem színházat. Most teljesen más módon dolgozunk, elrejtett dolgok lesznek persze az előadásban, érdemes lesz figyelni, és vannak benne korrupt politikusok, akiket jól seggbe rúgunk.”

Megfordult a fejében, hogy jól el kéne húzni innen:

“De tulajdonképpen amit most csinálok, az is elhúzás, ritkán rendezek itthon.” /…/ ” De néhány hónap magyarországi jelenlét után érzek magamon és a körülöttem levőkön depresszív jeleket, és ilyenkor jó elmenni. Én elsősorban az előadásaimmal tudok hozzátenni a dolgokhoz, de az ország állapotán nem tudok segíteni, főleg ha én magam is depresszív állapotba kerülök.

A független színházak körül pár éve nagy volt a sajtó-és a közfigyelem, azóta mintha már nem is létezne a probléma:

“Egyetlen séma sem tart örökké. Most épp a civil szervezetekkel foglalkoznak, tőlük hangos a sajtó, aztán majd ez is elül, és jön a teljes katatónia. Ezek sémák. Nagyon apatikus a magyar társadalom, és épp ez a cél, profi stábok jól legyakták az egészet, az ember csak néz, milyen jól ki lett ez találva .Ügyesen csinálták.”

A Marton-üggyel kapcsolatban

elmondta, az nagyon jó dolog, ha ezek az ügyek kiderülnek, az sem baj, ha sok évvel később, mert bizonyos embereknek időre van szükségük a kimondáshoz, sérelmeik feltárásához:

“De közben az egész fals, mert az, hogy ezt a dolgot a színházi világra húzták rá, egyértelműen káros volt, hiszen az abúzus vagy a hatalommal való visszaélés egyáltalán nem a színházra jellemző jelenség.”

Nagy magyar sötétség

A rendező megfogalmazta véleményét arról, mit tart a mai Magyarország legnagyobb tragédiájának:

“A sötétséget. Nagyon sokan nem gondoltuk, hogy működni fog nálunk is ez. Hogy mondják, mondják egész héten, és a hétvégére már a többség kész tényként kezel egy bődületes nagy baromságot. Nagyon bízom benne, hogy a színházcsinálás tud annyi energiát adni az embernek, hogy értékeket teremtsen.”

Alföldi Róbert: …dühös vagyok, üvölteni tudnék!

Ascher Tamás: Vidnyánszky Attila a Fidesz támogatásával nem akármilyen hatalmat épített fel magának

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük