Bodolai László: az Index megy tovább

A lapot tulajdonló alapítvány kuratóriumának elnöke Bodolai László az ATV Egyenes beszéd hétfői adásában mondta el, hogy látja ő az Index széthullását, illetve széthullik-e egyáltalán az újság, miután szinte a komplett szerkesztőség beadta a felmondását.

Szombarhy Pál visszalépett

Az Index újságírói tulajdonképpen egy emberként álltak ki Dull Szabolcs, a volt főszerkesztő mellett, akit nem sokkal korábban rúgtak ki bizalomvesztésre hivatkozva.

Bodolai László nem tudott megegyezni a szerkesztőséggel, és végül közel kilencvenen fel is mondtak. Az Index hétfőn egy szolgálati közleményben hangsúlyozta, hogy az elkövetkezendő hetekben a legfontosabb aktuális híreket kirakják, illetve felidézik az elmúlt évek legjobb anyagait.

Bodolai László szintén megerősítette, hogy az újságot jelenleg a főszerkesztő-helyettesek vezetik, ők még dolgoznak. Szombathy Pál azonban már nem vezérigazgató, visszalépett a poszttól, de az igazgatói tanácsban továbbra is részt vesz.

Az Indexszel kapcsolatban sokszor felmerült, hogy pénzügyileg attól az Indamédiától függ a reklámbevételeken keresztül, aminek a társtulajdonosa Vaszily Miklós, a TV2 elnöke.

Bodolai viszont elmondta, hogy az Indamédiával való kapcsolatot ő megörökölte, és nem tartja béklyónak. Azt sem érzi, hogy így ki lennének szolgáltatva, hiszen szerinte egy médiacég a reklámpiactól függ, illetve Vaszily garantálta számára, hogy nincs veszélyben a függetlenségük. Továbbá Bodolai László leszögezte, hogy feláll, ha bármilyen aggasztó behatást érzékelne.

Mi lesz az Index sorsa?

“Megy tovább, működni fog” – mondta az alapítványi kuratórium elnöke, és hozzátette, hogy úgy látja, a már felmondott újságírók nagyon tisztességesen írják tovább a lapot.

Szerinte az se biztos, hogy mindenki komolyan gondolta a felmondást

Ami pedig a Dull Szabolcsot ért vádakat illeti – miszerint a baloldallal egyeztetve robbantotta volna szét a szerkesztőséget -, Bodolai azt mondta, hogy ez erőteljesebben szaladt ki a száján, mindez egy “érzet és következtetés” volt.

Bodolai: “Én egy zárt csoportban küldtem egy kissé indulatos bejegyzést. Dull Szabolcsnak munkajogi problémák miatt kellett felmondani.”

Dull egy válaszposztban azt írta, hogy politikai riporterként természetes, hogy ellenzéki politikusokkal egyeztessen. Bodolai szerint az újságíróknak kell kapcsolatot tartani a politikusokkal, nem pedig a főszerkesztőnek.

Bodolai: “Az index megy tovább. Nem tudom, hogy milyen lesz, de biztos, hogy az indexes hagyományokhoz méltóan fog működni.

A teljes interjú: Tovább tud működni az Index?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük