Bogdán László: a Cserdiek közös álma valóra válik

A Városi Kurír a koronavírus okozta válság előtti időszakban többször írt Cserdiről, illetve Bogdán Lászlóról és a Cserdiben élő emberekkel.

Bogdán László nem az az ember, aki belenyugszik abba, amit már elért

Amit sokan csodának gondolnak, az a rengeteg munka, a sok-sok energia arra, hogy az egykor a bűnügyi statisztikák elején helyett foglaló település ma már arról nevezetes, mindenkinek értelmes munkája van, a gyermekeknek jó esélye van arra, többre viszik, mint szüleik. Ehhez kellett Bogdán László fanatizmusa, hite abban, nem lehet olyan akadály, amit nem lehet legyőzni.

Mikor Cserdiben jártam, beszélgettem emberekkel Bogdán László “háta mögött”. Mindenféle köntörfalazás nélkül elmondták az emberek, az elején -valamikor 2007-ben-nem igazán hittek abban, amit Laci mondott. / A polgármestert a faluban mindenki Lacinak mondja./ Sok-sok vitájuk volt egymással, végül a falu népe és Bogdán László megtalálta a közös hangot egymással.

Jöttek az eredmények, csökkent a munkanélküliség, szépült a település, a gyerekek tanultak. Ma már egyetemistája is van Cserdinek.

Bogdán László nem az az ember, aki belenyugszik abba, amit már elért. Aki ismeri, tudja, tele van ötletekkel, elképzelésekkel, új és új tervekkel. Mindezt olyan hittel teszi, hogy a szűkebb és tágabb környezete is a hatása alá kerül.

A falu keresőképes lakosságának a többsége a mezőgazdaságban dolgozik

Zöldséget termelnek -hagyma, fokhagyma, burgonya, paprika, paradicsom- nagy mennyiségben. A termékek raktározása jelenleg még megoldatlan, ezért a termés egy részét tudják csak értékesíteni (a szezonban, aránytalanul alacsony dömping áron), míg másik részét elosztogatják vagy tönkremegy.

Bogdán László és a falu népe tovább akar lépni. Ehhez raktárra, és hűtőházra van szükségük. Sikeresen pályáztak egy 250 m2 raktár, hűtőház és logisztikai bázis létrehozására, a szükséges árú mozgató és csomagoló gépek beszerzésére (gyalogos hajtású targonca, raklap rakodó béka, hálózó, vákuum csomagoló, sokkoló, fóliázó, vonalkód rendszer). Az alaptermékek magasabb értékűek, hosszabban eltarthatók és esztétikusabban, higiénikusabban, professzionálisabban szállíthatók, értékesíthetők lesznek. A termékek szállítására egy hűtő furgon is beszerzésre kerül. A beruházás értéke 250 millió forint.

Bogdán Lászlót a falu mintaprogramjának köszönhetően

telefonhívásokkal keresik évek óta baranyai és budapesti éttermek, piacok, hogy örömmel vennék át Cserdi közismerten vegyszermentesen termesztett termékeit. A térségben több, helyi termékek beszállításával foglalkozó csoport folyamatosan jelzi a beszállítási lehetőségeket, tartós együttműködések kialakítási lehetőségeit. A létesítendő központ és infrastruktúrája szabad kapacitásait a környező települések közmunka program keretében megtermelt termékei, és a térség őstermelő, kistermelői helyi termékei raktározására, logisztikájára ajánlja majd fel az üzemeltető, önköltségi áron..

Bogdán László úgy fogalmazott egy korábbi interjúban:

“a zöldségeink jól mennek, pedig amikor először voltam ezekkel piacozni, azt hittem, a fele a nyakamon marad, aztán fél óra alatt elment az összes. Most azonban más a helyzet: itt ugyanis nem szimplán zöldpaprikát árulunk, hanem elkészített paprikát. Olyat, amelyet cigány kéz készített el. Az egy szép pillanat lesz, amikor először leemelik a polcról a Lasipe¬ savanyúságot, és nem teszik vissza azért, mert cigányok csinálták.”

A polgármester másik nagy álma is

Cserdi egyik márkája a Lasipe, ami kétezer éves, bibliai fogalom, magyarul jóságot jelent.

Innen jött az ötlet, hogy miért ne lehetnének cigány specialitások is a piacon. A szokásos sztereotípia szerint, mivel a hozzávalókat könnyű összelopkodni a kertekből, a lecsó ősi cigány kaja, ami nem igaz. Igaz viszont, hogy a cigányok különlegesen jó lecsót tudnak csinálni. A falu lakosai a polgármester vezetésével maguknak termelik meg a szükséges zöldségek, gyümölcsök jó részét. Ezekből készülne majd a Lasipe. A jövőre gondolva levédették a Lasipe szót, meg a romburgert.

A romburger az valójában cigány hamburger, vagyis lecsóval töltött.

Cserdi polgármestere a közelmúltban a település közösségi oldalán arról tájékoztatta az érdeklődőket, hogy a létesítmény építése a befejezéséhez közeledik:

“Ebben az esztendőben, 2020-ban, megtörik az álom és valósággá válik.
Cserdiben megépül a “C1” Logisztikai központ-hűtőház és csomagoló üzem.
Engedjék meg Nekem, hogy merjem azt mondani, ez nem BLc egyéni sikere.
A közösségünk és sok-sok száz ember jóságának köszönhető.”

Az átadásról beszámolunk.

Egy hozzászólás itt: “Bogdán László: a Cserdiek közös álma valóra válik

  • 2020.03.21 - 10:34
    Közvetlen hivatkozás

    Amióta Bogdán Laci Cserdi polgármestere, több, mint 20 éve új időszámítás kezdődött a magyarországi cigányság életében! Lassan halad, sok a nehézség, de amit tesznek, az tökéletes. És amikor BL előadásaiban a “cigány plutóniumról beszél, az az én értelmezésemben azt jelenti, hogy a következő évszázadokban ezen a területen a magyaroknak van életmód, életforma, emberség, munka, jóság tekintetében mit tanulniuk a példát mutató cigányoktól! És azt is jelenti, hogy nagyon ritkán születik a földre ilyen okos, gyakorlatias, karizmatikus és tökéletes, jó magyar ember, mint Bogdán László!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük