Bokros Lajos: 330 forint és 04 fillér – Gratulálok fiúk, lehet ez még rosszabb is!

Ennyi az euró középárfolyama ma délben az MNB honlapja szerint. Gratulálok fiúk, lehet ez még rosszabb is, ha nem cselekedtek hamar. Hiába írtam meg immár kétszer, hogy fel kell emelni a jegybanki alapkamatot, a Matolcsy-klán a füle botját sem mozdítja. Pedig zúg már az ország a felháborodástól.

A középosztály nyaralni menne

Horvátországba és valahogy a kuna árfolyama nem romlott annyit, mint a forinté. A nyaralás az idén 10-15 százalékkal többe fog kerülni, mint tavaly. Elgondolkoznak a népek azon, vajon miért romlik erősen a forint nemcsak a dollárhoz és az euróhoz, hanem még a zloty-hoz és a lejhez képest is. Miért van az, hogy Magyarország húzza a legrövidebbet?

Megadom a választ:

felkészületlen és faragatlan vezetők ülnek a jegybank élén, akik vagy nem értik, hogy mi történik, vagy történetesen a magyar nemzeti valuta romlásában érdekeltek és annak elértéktelenedésére spekulálnak.

Van nagyobb veszély, mint a nyaralás drágulása. Meglódult az infláció. Ha a magyar társadalom megijed, netán pánikba esik és elkezdi átváltani eddig forintban őrzött megtakarításait euróra vagy dollárra, akkor az árfolyam jelentősen elszállhat. Hogyan fogja ezt a pánikot a jegybank kezelni? Hogyan fogja akkor az árfolyam gyorsuló romlását megállítani? Mit tesz majd a kormány?

Hallgat az MNB.

Kivételes helyzet. Ilyen nincs még egy a világon. Ki kell jelenteni, hogy a tehetetlen bénaság a magyar nemzet érdekei ellen való. Megírtam már, hogy minél később lép a jegybank, annál nagyobb mértékű kamatemelésre lesz szükség ugyanazon eredmény eléréséhez. Amihez tegnap elég lett volna egytized százalék, lehet, hogy holnap 5 százalékpont emelést kíván.

Nos, mit fogtok tenni akkor, ha az euró árfolyama eléri a 350 forintot?

Ültök tovább karbatett kézzel? Vagy felemelitek az alapkamatot immár 5 vagy 10 százalékra ahhoz, hogy visszaszerezzétek a megtakarítók és a befektetők bizalmát? Mi lesz akkor a hőn áhított gazdasági növekedéssel? Miért akartok saját lábatokba lőni? Vigyázzatok, mert nem a külföldi befektetők fogják megvonni a először bizalmat tőletek, hanem a magyar társadalom. Aminek a jövedelmét folyamatosan leértékelitek, aminek a nehezen összekuporgatott megtakarításait elherdáljátok.

Vigyázzatok, mert a nemzetközi helyzet fokozódik.

Nincs nyugalom a világ tőzsdéin. Esnek az árfolyamok, az amerikai jegybank pedig folyamatosan kamatot emel. Lépjetek addig, amíg nem késő. Szóltam időben, immár háromszor, nem mondhatjátok, hogy nem tudtátok. A nép felelősségre von benneteket, ha hozzájárultok Magyarország romlásához.

A jegybank nem ért egyet a kormányszóvivővel

Matolcsy György nem hajlandó elmenni a költségvetési bizottságba

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük