Bokros Lajos: A tűzzel játszotok fiúk, én szóltam!

Mesélik, hogy az 1789-es francia forradalom annyira megijesztette az addig az imádott francia kultúra bűvöletében élő Katalin cárnőt, hogy azonnal utasítást adott a könyvtárak megtisztítására a felforgató eszméket tartalmazó írásoktól. Igen ám, de mint minden Oroszországban, ez is túllőtt a célon.

Amikor az írástudatlan rendőrök

kidobálták a veszélyes könyveket, akkor a mellettük álló köteteket is levették a polcról, mert azt hitték, hogy a felforgató eszmék bizonyára megfertőzték ezeket a könyveket is.

Nos, a magyar kormányban és a hozzá túlságosan közel álló Magyar Nemzeti Bankban valószínűleg valami hasonló történik. A döntéshozók nem képesek tanulni sem a nemzetközi tapasztalatokból, sem pedig saját múltbeli hibáikból.

Már a múlt héten felhívtam a figyelmet arra, hogy az olajár és az amerikai állampapírok kamatának fokozatos, de egyértelmű növekedése nyomán érdemes lenne emelni a jegybanki alapkamatot annak érdekében, hogy fékezni lehessen a forint értékvesztését. Nem kellett volna nagy emelés, mindössze egy tized százalék. Miután a piacon nincs pánik és a forint értékvesztése – legalábbis egyelőre – nem öltött drámai méreteket, ezért elég lett volna valamiféle kicsi, de egyértelmű jelzés. Csak annyi, hogy a jegybank azt üzeni: résen van. Érti, hogy mi történik és teljesíti feladatát.

Az MNB vezetése azonban nem érti mi történik.

Erre utal a Monetáris Tanács keddi üléséről kiadott rövid, semmitmondó közlemény. Azt sem érti a jegybank, hogy intézkedés híján, legalább a szavak számítanak. Hiszen az, amit úgy hívunk, hogy „verbális intervenció” – szóbeli beavatkozás – akár hatásos lehet. Mint Mario Draghi egyetlen mondata 2012-ben, amivel sikeresen elhessegette az eurót támadó spekulánsokat.

Kidobták a könyveket.

Nem mennek Washingtonba, de még Frankfurtba, vagy Baselbe sem. Nem értik a jegybank-szakma szavait, nem ismerik a monetáris szótárat. Vagy tudatosan kárt akarnak okozni a magyar társadalomnak? Fel sem merem tételezni…

Nem tudhatjuk, hogy mi fog történni a nemzetközi piacokon. De ha ne adj isten felgyorsul a forint értékvesztése, akkor annyi bizonyos, hogy a szavak nem lesznek elégségesek. De akkor már az egytized százalékos kamatemelés sem. Jöhet olyan helyzet, hogy az MNB nagymértékű kamatemelésre kényszerül. Ez bizonyosan elfújja a tündérmesét, a magyar gazdaság 4% feletti tartós növekedéséről szőtt, már szakadozó vágyálmokat.

Csak körül kellene nézni a világban.

Az argentin peso és a török líra az elmúlt hetekben jelentős értékvesztést szenvedett. Hiteles intézkedések híján a nemzetközi tőkepiac további romlásukra spekulál. Mint tudjuk, ha ez a felfogás meggyökeresedik, akkor önbeteljesítő jóslattá válik. Egy ponton túl azután a tudatlanságból fakadó elbizakodott tehetetlenség maga idézi elő a válságot.

Fiúk, ne várjátok meg. A tűzzel játszotok immár. Én szóltam, sokadszor, hiába.

Forrás:

https://www.facebook.com/bokrosmoma/posts/1767980553289832

Törvénymódosítással védenék meg az MNB-t az újabb leégéstől

Újabb 3 milliárddal gyarapodott az MNB-alapítványok vagyona

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük