Bokros Lajos: Mit üzen Jézus nektek és nekünk?

Prev1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse

„Jaj néktek, képmutató írástudók és farizeusok, mert hasonlatosak vagytok a meszelt sírokhoz, amelyek kívülről szépeknek tetszenek, belől pedig holtaknak csontjaival és minden undoksággal rakvák” – így szólt Jézus az álszenteskedőkhöz Máté evangéliumának tanúsága szerint.

Kérdés és felelet

Újságíró kérdezi: vajon a vándorlás esetében csak a biztonság a lényeges, vagy netán értékekről is szó van?
Politikus válasza: Természetesen értékekről is szó van. Mi következik az emberi méltóság védelméből, amikor „másokról” beszélünk? Vajon másokat csak akkor védünk, ha Németországból származnak? Vagy látjuk ezekben a másokban, az idegenekben, a menekültekben az embereket? A válasz kézenfekvő egy magát kereszténydemokratának nevező párt számára. Ez a mindent eldöntő különbség a mi pártunk és a jobboldali populisták között. A társadalmi médiumokban sokan megtámadtak akkor, amikor azt mondtam a parlamentben, hogy természetesen, amennyire ez számunkra egyáltalán lehetséges, felelősek vagyunk a világon minden emberért. Ez számomra magától értetődő, aki egy olyan párt tagjaként ismert, ami a nevében hordozza a keresztény megjelölést. Természetesen ezzel együtt tisztában vagyok azzal a felelősséggel, amivel hazám állampolgárainak tartozom. Ez egyúttal azt jelenti, hogy lehetőségeim az emberiség védelmében korlátozottak.
Íme, a kereszténydemokrata humanizmus világos hitvallása egy német vezető politikus, Ralph Brinkhaus szájából. Ő a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) parlamenti frakciójának vezetője. A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) konzervatív napilap riportere megkérdezte tőle, hogy a „K” betű (németül a „C”) vajon mit jelent a párt nevében. Egyértelmű, egyúttal értékkel teli választ kapott. (Az interjú teljes terjedelmében elolvasható a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung 2018. december 16-i számának második oldalán.)

Jézus nagyon szigorú volt, mert a farizeusok nem voltak igazán képmutatók

Nem lehet ennél élesebb és nyilvánvalóbb a különbség a nyugati humanista politikus kereszténység felfogása és a keleti erőszakos, nacionalista politikusnak a kereszténységről alkotott torzképe között.
„Jaj néktek, képmutató írástudók és farizeusok, mert hasonlatosak vagytok a meszelt sírokhoz, amelyek kívülről szépeknek tetszenek, belől pedig holtaknak csontjaival és minden undoksággal rakvák” – így szólt Jézus az álszenteskedőkhöz Máté evangéliumának tanúsága szerint.
Jézus nagyon szigorú volt, mert a farizeusok nem voltak igazán képmutatók. Komoly vallási szektát képviseltek, amelyik pontosan betartott minden szabályt. Nekünk a mai Magyarországon van egy olyan farizeus gyülekezetünk, amelyik büszkén fittyet hány az emberi együttélés minden civilizált követelményére. Gyűlölködést szít, szakmányban megalázza embertársait, kedvtelve gúnyolódik azokon a nyugati vezetőkön, akik a kereszténység humanista küldetését élik és hirdetik. Nyíltan a fehér faji felsőbbrendűség híve. Kacérkodik a fasizmussal

Száz évvel a történelmi Magyarország széthullása után

Erről írtam hosszú cikket az Élet és irodalom ünnepi számában. Kérem ennek az írásnak a közönségét, hogy olvassa el azt is.
Száz évvel a történelmi Magyarország széthullása után a mai Magyarország legnagyobb tragédiája nem az alkotmányos jogállam ismételt lebontása, hanem a kultúra és az erkölcs hanyatlása, végzetes kisiklása. Nem az ország legjobb egyetemének, a CEU-nak a kényszerű kivonulása, hanem a tanszabadság lábbal tiprása, ami állami egyetemeink maradék értékeinek megroppanásához vezet. Nem a kormány járszalagjára fűzött közigazgatási bíróságok alapítása, hanem az igazságszolgáltatási szolgalelkűség elterjedése és uralomra jutása. Nem munkavállaló kiszolgáltatottságának növelése a hírhedt „rabszolgatörvény” révén, hanem az a fölényes vigyor, amivel az önkényuralom a népet megalázza. Nem a hatalom- és vagyon roppant mértékű összpontosítása a bugris oligarchia kezében, hanem az az élvezet, amivel az önkényurak naponta felmutatják, hogy mindent megtehetnek.

A folytatásban: Semmi alázat, semmi szolgálat, semmi felelősség.

Prev1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest