Bokros Lajos: nem lehet a megállapodás alapja, hogy mi sehol sem indulhatunk

A Modern Magyarország Mozgalom elnöke már 2016-ban azt hirdette, hogy a Fidesszel szemben csak egy ellenzéki jelöltet érdemes indítani, de egyelőre nem lépett vissza Terézvárosban az esélyesnek gondolt DK-s jelölt javára. Bokros Lajossal készült interjú a Magyar Narancs online oldalán jelent meg.

Négy éve az önkényuralom ellen….

A MOMA fő feladatának azt tartották, az elmúlt négy évben, hogy küzdjenek az önkényuralom ellen. Ennek érdekében több olyan megmozdulást szerveztek, ami kifejezetten valamilyen szabadságjog mellett érvelt, illetve tüntetett:

“Különösen jelentősnek tartom azt, amit a menekültprobléma érdemi kezelése érdekében tettünk. Többször volt olyan megmozdulásunk, tüntetésünk, felszólalásunk, ami ráirányította a figyelmet arra, hogy Magyarországnak jogi kötelezettségei vannak, amelyeknek eleget kell tenni, másrészt nagyon fontos a probléma emberi megközelítése. Nagyon fontos volt a betelepítési kvóta elleni népszavazás, ami szerencsére érvénytelen lett. Ebben nekünk oroszlánrészünk volt. A népszavazás bojkottjára hívtuk fel a társadalom figyelmét és ez sikerült.”

Az 500 napos programnak, amit másfél évig nyomtak, azért nem volt piaca, mert nem érezte, hogy a baloldal rendszerváltást akar:

“Szerintem a baloldal – és ebben azonos a Jobbikkal – legfeljebb kormányváltást akar, ami nagy különbség. Ezen kívül elsősorban a kisebb pártok kiszorítására és a pénzre hajtanak. A Modern Magyarország Mozgalom számára azonban csak a rendszerváltásnak van értelme. Ha csak kormányváltásra kerül sor, akkor ugyanis nagyon könnyen visszajöhet a Fidesz.”

Bokros úgy gondolja, ők az egyetlen párt, ami irtózik és tartózkodik mindenféle populista demagógiától:

“Mi nem ígérünk semmi olyat, amit ne lehetne megvalósítani. Nekünk van olyan gazdasági felemelkedési programunk, ami anélkül vonzó, hogy az egyre kisebb kenyérből mindenkinek egyre nagyobb szeletet ígérne. Mi vagyunk a nagyobb kenyér pártja. Azt szeretnénk, ha a gazdaság jóval gyorsabban nőne. Ehhez a magántulajdon védelmére, a monopóliumok építése helyett azok széttörésére, és a verseny megerősítésére van szükség. Ehhez nem a keleti szélbe kell beállni, nem onnan kell várni a hiteleket, hanem a nyugati civilizációba kell minél mélyebben beintegrálódni. “

Esetleges visszalépéséről Oláh Lajos javára elmondta, hogy nyitottak a megállapodásra egészen az utolsó pillanatig:

“Ezzel kapcsolatban nemrégiben kiadtunk egy közleményt, amelyben az áll, hogy a MOMA bármelyik jelöltjét hajlandó visszaléptetni abban az esetben, ha hasonló rugalmasságot és fogadókészséget tapasztal más demokratikus pártok részéről. Az ugyanis nem lehet a megállapodás alapja, hogy mi sehol sem indulhatunk.”

Fontosnak tartja, ne csak ízléses, hanem hatékony is legyen a megegyezés:

“A mezsgyét egyébként nem szabad a Jobbik irányába bővíteni, mert a Jobbik nem a rendszerváltásnak a partnere, hanem legfeljebb a kormányváltásnak. De attól is mentsen meg minket az isten, hogy a Jobbik kormányra lépjen.”

Bokros Lajos: a magyar kormány = bűnszövetkezet

Bokros Lajos nyílt levele Toronyi Zsuzsának – A Nemzeti Szégyen Kormányáról

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük