Bokros Lajos: semmitől nem szabad félni, kivéve a félelemtől!

A jövedelemválságot kellene kezelnie a kormánynak, és erre lenne is pénz, ha a pazarlást megszüntetnék. Semmitől nem szabad félni, kivéve a félelemtől – idézi a volt pénzügyminiszter a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában.

A magyar kormány 3 százalékos visszaeséssel kalkulál, európai becslések szerint lesz ez 7 százalék is.

Bokros Lajos volt pénzügyminiszter 10 százalékos, vagy annál durvább gazdasági hanyatlást is elképzelhetőnek tart, attól függően, hogy mennyi ideig tart a válság, hány hullámban tér vissza a koronavírus.

Társadalmi szolidaritásra lenne szükség….

A közgazdász

rendkívüli jövedelempótló támogatás

megadását tartja célszerű eszköznek. Ezt azokban az ágazatokban kellene adni, amelyek életképesek, és várhatóan újra tudnak indulni a válság után. Amelyek már eddig is csak tengődtek, azokat kár támogatni. Bokros Lajos szerint nem a bankrendszert kellene most ösztönözni arra, hogy hiteleket adjanak.

Az államnak a közterhek egy részét kellene átvállalnia meghatározott időre, természetesen szigorú utólagos elszámolás mellett.

Nem ördögtől való az állami hitelfelvétel

Attól sem kellene megijedni, hogy az állam hitelt vegyen fel, hiszen a nemzetközi pénzpiacon az rendelkezésre áll, kedvező feltételek mellett. Nem munkahelyek teremtésére kellene koncentrálni, ahogy a kormánypropaganda sugallja, hanem arra, hogy

a meglévőket megőrizzék, és az újraindulást segítsék.

A költségvetésben lehet találni erre pénzt

Egyes területeken, például a TAO-támogatásoknál, egyenesen pazarlás folyik. Százmilliárdok mennek el a látványsportok támogatására, csak azért, mert a miniszterelnök kedvencei.

A nyílt piacon életképtelen oligarchák kapnak most is pénzt.

A Városi Kurír nemrég vitát indított Létpénz címmel, aminek keretében Bokros Lajos is kifejtette véleményét.

figyu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük