Bolyai és Vera

Idén ötödik alkalommal adták át a Libri irodalmi díjakat. A járványhelyzet miatt elmaradt a hagyományos díjátadó gála, de a Libri szerette volna, hogy május 13-a ennek ellenére is a kortárs magyar irodalom ünnepe legyen.

Láng Zsolt Bolyai című regénye kapta a 2020-as Libri irodalmi díjat, a közönségdíjat pedig Grecsó Krisztián Vera című regénye nyerte el.

A 2016-ban alapított elismerés az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazza, célja, hogy felhívja a figyelmet a kortárs magyar irodalom kiemelkedő műveire – olvasható a közleményben.

A 10 döntős könyvet a tavalyi év kiemelkedő alkotásai közül, a kulturális élet 180 képviselőjének javaslata alapján választották ki.

Az irodalmi díj győztesét ötfős szakmai zsűri választotta ki, amelynek Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András, Beck Zoltán és Károlyi Csaba volt a tagja.

A közönségszavazáson idén rekordszámú, 34 ezer szavazat érkezett a 10 döntős műre

Károlyi Csaba irodalomkritikus, a zsűri tagja szerint Láng Zsolt győztes könyve egyszerre tudósregény, aparegény, művészregény, útirajz, történelmi regény, és még krimi is van benne.

“Izgalmas, nagyon olvasmányos, rejtélyes, sőt humoros és erotikus. Bravúros dialógusokat is kapunk. Burkolt önéletrajz s egy regény arról, hogyan születik a regény. Mindez egyetlen szóban összefoglalva: Bolyai”

A Magvetőnél publikált Grecsó Krisztián közönségdíjas regényét Beck Zoltán méltatta az átadón. Mint mondta, ezzel a könyvvel egy prózai életmű tematikus fordulóponthoz ért, amely láthatólag nyomot hagyott prózanyelven és az elbeszélői perspektíván is, „és ez piszok jó regényt eredményezett”.

Sokakkal beszéltem, mondta az egyetemi adjunktus (nem mellesleg a 30Y énekese), és „szinte minden olvasója ennek a könyvnek arról számolt be, hogy saját, személyes történetükre ismertek rá, legyenek nők vagy férfiak, fiatalabbak vagy kissé idősebbek”. Vagyis, folytatta Beck, „saját élményvilágukat mozgósította ez a regény, ez a néhány hónap egy kislány életéből”. Talán azért, mert

„ez a könyv beavatástörténet, az első szerelemé, az önmagával bajlódó tinédzseré és körülötte a homályban hagyott, mégis pontosan érzékelhető valóságé”.

A Libri irodalmi díj és közönségdíj ünnepélyes átadóját szerdán este – a rendkívüli helyzetre való tekintettel – a Libri Könyvesboltok Facebook-oldalán tartották.

Mint Sándor Gabriella, a Libri-Bookline marketing- és kommunikációs igazgatója emlékeztetett rá, tavaly megemelték a díjakkal járó támogatás összegét, így 2 millió forint pénzjutalom és 30 millió forint médiatámogatás fölött rendelkezhetnek a nyertes könyvek szerzői.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest