Borzalom! Tonnaszámra hordták el a földet!

Több mint különös a borzok társadalma. Valló László a Szabad Föld hetilapban fedte fel rejtőzködő életük érdekességeit, “Borzék titkos élete” címmel.

Nagy föld alatti üregben laknak együtt

Mindennapjaik számos részletére csak az utóbbi idők kutatásai nyomán derült fény. Nem egyedül élnek, mint hitték, hanem családi csoportokban. A legerősebb hím a csoport ura.

Nagy föld alatti üregben laknak együtt. Ez az üregvalóságos palota. Külön játszó-, pihenőhely van benne, sőt, “szülőszoba” is!…

Elképesztő tények

A kamráikat, melyek másfél méter átmérőjűek (!) a borzvár bejárati nyílásától 10 méterre vájják ki. A föld felszínétől 2-3 méter mélységben bújnak meg ezek a lakóhelyiségek.
Elképesztő tény, hogy egy-egy borzcsalád hatalmas üregrendszerét az egymást követő nemzedékek akár évszázadokig is lakhatják és szépítgethetik! Az alagútrendszer akár többhektáros méretű is lehet. A borzoktól olykor rókák, nyulak is „kibérlik” a családi lakótelepük egy-egy részletét.

Tonnaszámra hordták el a földet!

Angliában feltártak egy borzüreg-rendszert, amelynek csaknem 900 m hosszú alagútja van, 50 kamrát számoltak meg benne, és 178 bejáratot! A becslés szerint ehhez a járatrendszerhez a borznemzedékeknek összesen 70 tonna földet kellett megmozgatniuk.

A másfél méter átmérőjű kamrákra  a borzoknak szükségük van, hiszen ezek 60-90 cm magasságú, 6-16 kilós állatok. Adottságsaik felsorolásakor a nagy testi erejük mellett a különlegesen hajlékony és erős orrukat érdemes kiemelni – szükségük is van rá a nagy földmunkáknál.

Minden, ami titokzatos, nagyon izgat bennünket. A borzról valójában legtöbben csak hallomásból, leírásból, képekről tudunk valamit, hiszen rejtőzködő éjszakai életet él, kitűnő búvóhelye lehetővé teszi, hogy messze elkerülje az embert.

Húsvétra:

Áldott állatok

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük