Botka kitálalt – „az ellenzéki pártvezetők csak frakciót akarnak, nem kormányváltást”

Amióta visszalépett – léptették – az MSZP elnökjelölti szerepből, nem beszélt médiamunkással. Most megtörte a csendet és nagyot szólt, amit mondott.

Botka László, Szeged első embere a szeged.ma portálnak nyilatkozott és alaposan beszólt az ellenzék képviselőinek:

“Nem fogom a választásokig kommentálni a kampányt, de a szegedieknek tartozom azzal, hogy most, év végén mondjak pár szót a miniszterelnök-jelöltségemről. A jelöltséget azért vállaltam, mert úgy éreztem, hogy felelős demokrataként és hazafiként nemcsak beszélnem, de tennem is kell az Orbán-rendszer leváltásáért. Az Orbán-rendszer a legnagyobb károkat azzal okozza az országnak, hogy teljesen átalakítja a társadalmi normákat, és megszünteti a törvénytiszteletet mint erényt.(…)  Lassan egy generáció nő fel, akik azt látják, hogy nem érdemes szorgalmasnak, becsületesnek lenni, mert a sikeresség csak a kapcsolatokon múlik. Ki kinek a rokona, ismerőse, ki van velünk vagy ellenünk: a Fidesz világában csak ez számít. Miközben az elmúlt hét évben létrejött egy új gazdasági elit, akik európai szinten élnek, az ország többsége leszakadt vagy lecsúszóban van.”

Botka a kérdésre, miért vallott kudarcot, azt mondta a lapnak:

„A teljes összefogást javasoltam, és mindent megtettem ezért. Lemondásom előtti utolsó javaslatom a listás helyek felét adta volna a többi demokratikus ellenzéki pártnak.(…) Engem ugyanis nem a pártvezetők parlamenti helye, hanem az ország állapota érdekelt, nem túlélni akartam, hanem nyerni. De rosszul mértem fel több dolgot. Nem gondoltam, hogy az ellenzéki pártvezetők csak frakciót akarnak, nem kormányváltást.

Az ex miniszterelnök-jelölt megjegyezte a továbbiakban:

„Tévedtem, amikor azt hittem, ezek a pártvezetők meggyőzhetők, hogy saját választóik fontosabbak nekik, mint az ő politikusi túlélésük. Azt sem tudtam, hogy a Fidesz milyen mélyen van jelen az ellenzéki pártok életében, mennyire irányítja őket. Ez nagyon megdöbbentett. Még nem tettem, de most kimondom: miniszterelnök-jelöltté történt megválasztásom után egész nyáron elképesztő médiahadjáratot folytatott ellenem a Fidesz. És ehhez sokszor baloldali politikusok szolgáltatták a muníciót. “

A teljes interjú itt olvasható.

(forrás: szeged.ma)

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük