Botrány a téli olimpián: Liu Shaolin Sándortól elvették az aranyérmet! – Frissítve!

A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók vegyes váltójának bronzérme után Liu Shaoang harmadikként végzett az 1000 méteres döntőben, amelyben hiába ért Liu Shaolin Sándor elsőként a célba, utólag kizárták.

A pekingi téli olimpia hétfői napján a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres számában újra éremért szurkolhattunk:

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang is bejutott a döntőbe, ahol a mieinken kívül három kínai, Wu Dajing, Ren Ziwei és Li Wenlong harcolt az érmekért.

A finálé első rajtja sikeres volt,

a két magyar a középmezőnyben kezdett, majd Liu Shaoang élre állt, Liu Shaolin Sándor pedig az ötödik helyen haladt. Azonban a hajrá előtt lefújták a döntőt, a bírók pengeszilánkokat vettek észre a jégen.

A második rajt után Liu Shaolin Sándor kezdett jobban, Liu Shaoang pedig nem tudott felzárkózni, a finálé felénél kiszállt a versenyből.

Az utolsó kört Liu Shaolin Sándor kezdte az élen, és bár elfáradt a hajrára, megtartotta az első helyét, de hiába ért be elsőként a célba, végül hosszas videózás után kizárták.

Sárga lapos büntetéssel zárták ki, azaz a teljes mezőny végére sorolták

Így a negyedikként beérő Liu Shaoang lett a harmadik, Ren Ziwei nyakába kerül az arany-, Li Wenlongéba pedig az ezüstérem. A fiatalabb Liu fivér harmadik helyével ez az első téli olimpia, amelyen a magyarok több érmet nyertek, illetve ebben a sportágban ez az első magyar egyéni dobogós helyezés.

Liu Shaolin ugyan elsőként haladt át a célvonalon a döntőben, azaz a videózás percei alatt olimpiai bajnoknak érezhette magát, de végül a zsűri két esetben is szabálytalannak látta.

Frissítés!

Lesz folytatása a téli olimpia botrányának.

A magyar küldöttség úgy döntött, megóvja a versenyt

– ezt Bánhidi Ákos szövetségi kapitány jelentette be az M4 Sporton-en. Bánhidi Ákos az M4 Sport kamerája előtt nyilatkozva árulta el az óvás tényét, nem tartják igazságosnak a döntést. Mint fogalmazott,

sok esélyt nem lát arra, hogy ez bármin is változtat, azért óvnak, hogy „érezzék a törődést”.

Ez presztízskérdés és nyomásgyakorlás is egyben.

„Rámentünk a különböző momentumokra a futamon. Előbb visszafújták a futamot, melyből már elve próbálták ‘kipiszkálni’. De vannak problémák bőven a futammal. Mondom, nem hiszem hogy bármit vissza lehet csinálni, de nem sűrűn vesznek el egy embertől egy olimpiai aranyérmet. Profik, menni kell tovább, de gondolhatják milyen állapotban van Sanyi ezután. Azonnal elhagyta a stadiont, holnap reggel látom újra, meglátjuk, mit lehet tenni. Az egész csapat lehangolt, igyekszünk talpra állni.”

– mondta Bánhidi.

A közel 1000 fős nézősereg utóbbiakat támogatta, és már javában tartott a körözés, sőt, a világkupában ezen a távon vk-hatodik Liu Shaoang az élen is állt, amikor a nagy hangzavarban alig lehetett hallani, hogy leállították a versenyt, mert egy törött korcsolyapenge veszélyessé tette a pályát, amelyet javítani is kellett.

Az új rajtnál a kínaiak ismét megpróbálták „bezárni” a két magyart. Volt lökdösödés is, ebben Liu Shaoang leszakadt – akárcsak a négy éve 500 méteren győztes Vu Ta-csing -, és már nem erőltette a felzárkózást.

A hajrára Li Ven-lung is elfáradt, így Liu Shaolin és Zsen Ce-vej küzdött az aranyért, amikor a magyar élre állt, volt egy kisebb ütközésük, de úgynevezett „kölcsönös felelősségnek” tűnt. A célegyenesbe fordulva a kínai két kézzel húzta vissza Liu Shaolint, aki így is elsőként haladt át a célvonalon.

A zsűri aztán mindkét esetben a magyarok világklasszisát látta szabálytalannak, így nemcsak a futamból zárták ki, hanem sárga lappal a teljes mezőny végére sorolták.

VIA Blikk

Kapcsolódó

 

2 thoughts on “Botrány a téli olimpián: Liu Shaolin Sándortól elvették az aranyérmet! – Frissítve!

  • „Nyomják Krahácsot”, már megint!

  • Le kellene fordítani kínaira Hemingway örökbecsűjét a sportról:
    „A sport megtanít becsületesen győzni, vagy emelt fővel veszíteni. Egyszóval a sport mindenre megtanít.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük