Alighogy az EPP bejelentette nem éri bde Fidesz felfüggesztésével és létrehoz egy három tagú testületet is a “Bölcsek tanácát” ami a magyar közállapotokat vizsgálja majd, az ellenzék is megalakította a maga testületét, ahogy a kormány is. Az ellenzéki hármas, most négyessé alakul.

Bod Péter Ákost is felkérik testületi tagságra

Ujhelyi István közölte, a tanács tagjai – Balázs Péter volt uniós biztos, Donáth László lelkész, volt MSZP-s országgyűlési képviselő és Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter – úgy döntöttek, hogy nem baloldali értelmiségieket is meghívnak a testületbe.

- Hirdetés -

A politikus tudomása szerint a tanács tagjai felkérik például Bod Péter Ákost, hogy legyen a testület tagja.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, az MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője elmondta, azért kezdeményezték a testület létrehozását, mert az Európai Néppárt (EPP) által létrehozott bölcsek tanácsa nemcsak a Fideszt fogja vizsgálni, hanem Magyarországot is. Az ellenzéki bölcsek tanácsa pedig találkozót fog kezdeményezni az EPP-s testülettel, hogy tájékoztassa Magyarország helyzetéről annak tagjait – tette hozzá.

A kampány középpontjában a szociális Európa és a klímavédelem áll

A pártelnök beszámolt arról, hogy pártja EP-kampánya országjárással indult; a kampányhoz nem jár állami támogatás, így a szűkös források miatt a közösségi médiára koncentrálnak. Ha lesz is plakátjuk, akkor sem lesz sok – jegyezte meg.

A politikus azt mondta, kampányukban a szociális Európa megvalósításáról és a klímavédelem fontosságáról fognak beszélni.

Tóth Bertalan és Ujhelyi István is sorsdöntőnek tartotta Magyarország szempontjából a májusi EP-választást.

Orbán Viktor Magyarország uniós tagságát veszélyezteti

Arra a felvetésre, hogyan reagálnak a kormánypártok érzelmi alapú, a migránsválságot középpontba állító politikájára, Ujhelyi István közölte, arra fogják felhívni a figyelmet, hogy Orbán Viktor Magyarország uniós tagságát veszélyezteti.

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője, a közös lista negyedik helyén szereplő politikus azt mondta, azzal nem tudnak mit kezdeni, mi zajlik a virtuális valóságban, de arra fel tudják hívni a figyelmet, hogy a Fidesznek egyetlen épkézláb javaslata sem volt a migrációs válság megoldására.

Szerinte az EU kezelni akarja a migrációt, ezért kötött megállapodást a törökökkel. Aki napi politikai célokra használja ezt a kérdést, az a Fidesz – hangoztatta.

Téma lesz a paksi beruházás és a korrupció

A Párbeszéd képviselője szólt arról, hogy a kampánynak elkerülhetetlenül témája lesz az általa ellenzett paksi beruházás és a magyarországi korrupció mértéke.

Elmondta, ha bekerül az EP-be, akkor nem a szocialista, hanem a zöld frakcióba ül be. Ez a megoldás sokkal hatékonyabb érdekérvényesítést tesz lehetővé: két frakció erőforrásait tudják használni arra, hogy a magyar választók érdekeit képviseljék – közölte.

(Forrás: MTI)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét