Sorting by

×

Breaking news! Itt az EP állásfoglalás-tervezete Orbán “győzelméről”

Szerda délelőtt tárgyalja az Európai Parlament azt a többpárti állásfoglalást, amely az Európai Tanács legutóbbi ülésén született kompromisszumról mond véleményt. A dokumentumot a meghatározó frakciók közösen nyújtják be, így többek között a Fideszt (még) sorai közt tudó Európai Néppárt is a benyújtók között szerepel.

A szövegtervezetben többek között olyan megállapítások vannak, miszerint:

– Történelmi jelentőségű a következő hétéves költségvetésből és az újjáépítési alapból álló csomag, amely elősegítheti Európa gyors gazdasági és szociális felépülését a koronavírus-járványt követően. A csomag összhangban van az Európai Zöld Megállapodással (European Green Deal), a digitális átállással, az értékek és az uniós adófizetők pénzének védelmével.

– Az Európai Parlament üdvözli az Európai Tanács december 10-11-i döntését, amelyben a tagállami állam- és kormányfők egyezségre jutottak a költségvetés, a saját bevételek, a helyreállítási eszköz és a jogállamisági mechanizmus kapcsán, amely január elsejével életbe lép, illetve üdvözli, hogy a jogi szöveg változatlan maradt.

– Az Európai Parlament sajnálattal veszi tudomásul, hogy az egyhangú döntési kötelezettség miatt a költségvetés elfogadása jelentősen késett (…); emlékeztet arra, hogy a jogállamiságról szóló rendelet alkalmazhatóságáról, annak céljáról és hatályáról a rendelet világosan fogalmaz.

– Az Európai Tanács az Európai Unióról szóló szerződés 15. cikke értelmében nem gyakorol jogalkotási feladatokat, ezért bármilyen politikai nyilatkozat az Európai Tanács részéről nem tekinthető jogszabályi értelmezésnek, ezt a feladatot az Európai Bíróság látja el.

– Az Európai Parlament emlékeztet arra, hogy a Parlamentnek számos jogi eszköz áll rendelkezésére annak biztosítására, hogy a Bizottság betartsa szerződéses kötelezettségét. Hangsúlyozza, hogy az Európai Tanács következtetései nem tehetők kötelezővé a Bizottság számára a jogi aktusok alkalmazása során.

– A társjogalkotók megállapodtak abban, hogy az uniós költségvetés védelme érdekében az általános feltételrendszerről szóló rendeletet 2021. január 1-jétől kell alkalmazni, és azt minden kötelezettségvállalásra és kifizetésre alkalmazni kell, ez nem függhet semmilyen iránymutatás elfogadásától, mivel az elfogadott szöveg teljesen világos. Elvárja, hogy a Bizottság, mint a szerződések őre biztosítsa a rendelet teljes alkalmazását a társjogalkotók által megállapított időponttól kezdve, és emlékeztet arra, hogy a rendelet vagy annak egy részének megsemmisítését csak az Európai Bíróság engedélyezheti.

– Az Európai Parlament megerősíti, hogy ha egy tagállam a rendelet vagy annak egyes részeinek megsemmisítését kéri, akkor a Parlament megvédi annak érvényességét a Bíróság előtt, és elvárja, hogy a Bizottság beavatkozzon a Parlament álláspontjának támogatása érdekében; kiemeli ebben az esetben, hogy a Parlament felkéri a Bíróságot a gyorsított eljárás lefolytatására.

– Az Európai Parlamentet be kell vonni az újjáépítési alap (NextGenerationEU) folyamatába és a trialógusnak kielégítő eredményt kell nyújtania

– Az Európai Parlament úgy véli, hogy a többéves pénzügyi keret és a saját forrásokról szóló határozat elfogadásával kapcsolatban az Európai Tanácsban az egyhangúság követelménye által támasztott akadályok leküzdésével többek között a következő Európa jövőjéről szóló konferencián kell foglalkozni.

Világos szöveg és várhatóan jelentős többséggel el is fogadja majd az Európai Parlament

Ez pedig világos választ ad az orbáni sikerpropagandára.

figyu

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.