Észak-Írország, az Ír Köztársaság és a Brexit

Egy vasárnap közzétett brit sajtóértesülés szerint kompromisszumos megoldás körvonalazódik a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről folyó tárgyalásokon, annak érdekében, hogy el lehessen kerülni a régóta nem létező határellenőrzés visszaállítását Észak-Írország és az Ír Köztársaság között.

Semmi pótmegoldás

A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi lap meg nem nevezett, magas beosztású forrásokat idéző írása szerint az Európai Unió immár hajlik arra, hogy a kilépési megállapodásban kötelező jogi erővel szerepeljen az Egyesült Királyság egészére kiterjedő majdani vám-együttműködési megállapodás koncepciója. Így nem lenne szükség az Európai Bizottság által javasolt „pótmegoldásra”. A javaslat ugyanis  Észak-Írországot a többi országrészétől eltérő vámjogi szabályozás alá vette volna.
A lap értesülései szerint ugyanakkor a Konzervatív Párt vezette brit kormány keményvonalas Brexit-párti tagjainak megnyerése végett szerepelne a megállapodásban egy „kilépési záradék.   a dokumentum arról intézkedne, hogy az Egyesült Királyság nem maradna “örökre” ebben a vámegyüttműködési partnerségben az Európai Unióval.

Vámok és határok

A Brexit-tárgyalások legnagyobb horderejű megoldatlan kérdése az, hogy miként lehet elkerülni a hosszú évek óta nem létező határellenőrzés újbóli bevezetését Észak-Írország és az Európai Unióban maradó Ír Köztársaság között.  A 499 kilométeres határszakasz  a Brexit után az Egyesült Királyság és az Európai Unió egyetlen szárazföldi vámhatára lesz.
Az EU még februárban kidolgozott javaslata szerint Észak-Írország és Írország közös vámszabályozási térséget alkotna. Ha ezt elfogadnák a brit EU-tagság megszűnése után tervezett átmeneti időszak lejártával, a  határellenőrzés visszaállítása nélkül sem sérülne az Európai Unió vámuniójának integritása.
Ezt London azonban kezdettől fogva elutasította. a Brit kormány azzal érvvel, hogy ez a megoldás az Egyesült Királyság integritását csorbítaná. Ettől kezdve más vámszabályozási rendszer lenne érvényes Észak-Írországban, mint Nagy-Britanniában.

Megvan a megoldás?

Észak-Írország nem része Nagy-Britanniának. Az  Angliából, Walesből és Skóciából áll -, de vele együtt alkotja az Egyesült Királyságot a brit korona fennhatósága alatt.
A brit kormány nyáron kidolgozott alternatív javaslatcsomagja lehet a megoldás.  Közös szabadkereskedelmi térség létrehozását és ehhez közös szabálygyűjtemény kialakítását javasolja az EU-nak.  A fizikai áruk forgalmának szabályozása, olyan módon történne mintha az Egyesült Királyság egésze és az Európai Unió “kombinált vámtérséget” alkotna.
Ezt viszont eddig az Európai Unió nem fogadta el, azzal érvvel, hogy a London által javasolt közös vámtérség részleges mivolta az EU egységes piacának és vámuniójának integritását kezdené ki.
A The Sunday Times értesülései szerint a formálódó kompromisszum egyik fő elemeként az Európai Unió immár hajlandó lenne arra, hogy az áruforgalom vámkezelését nem Írország és Észak-Írország határán, hanem „a piacon”, vagyis a gyárakban, üzletekben lehessen elvégezni.
A ír-északír határ korábban katonai szigorúságú fizikai ellenőrzésének teljes megszüntetése az észak-írországi megbékélési folyamat elmúlt két évtizedének egyik legnagyobb vívmánya. Sokan tartanak attól, hogy ha a Brexit miatt vissza kellene állítani e határellenőrzést, az az erőszakcselekmények kiújulását is okozhatná.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük