Breyer Gábor: ha Ausztriát nem is, de az USA-t utolértük!

Délután a Discovery Science csatorna Mérnöki műtárgyak című műsorát néztem. Szeretem ezt, a legújabb technikákról, technológiai csodákról számol be.

Ma texasi DALLAS COWBOYS stadion és a hozzátartozó környezet infrastruktúrájának építését mutatták be (2006. áprilistól – 2009. májusig). Felhasználható futball (NFL), koncert, kosárlabda, rodeó és motocross események megrendezésére. Mondhatom, lenyűgöző a 2009-beli építmény.

Hogy miket tud?

Befogadó kapacitása az állóhelyekkel együtt 105 ezer fő. 91 méter magas boltívvel a stadion teljesen fedetté tehető, ami után a gigantikus nézőteret egy nagy kapacitású klímarendszer (!) hűti a texasi hőségtől.

Több mint 3000 Sony LCD kijelzőt helyeztek el a luxuslakosztályokban, kongresszusi termekben, koncessziós területeken és még sok más, a rajongók számára a terepen történő fellépésen túlmutató megtekintési lehetőségeket kínálva.

A középpontba függesztve található a Mitsubishi kijelzője, amely telepítése idején a világ legnagyobb (53 méter széles!) nagyfelbontású televíziós képernyője volt, nehogy nézők lemaradjanak az eseményekről.

A futballpályát illetően kifejlesztettek egy speciális SoftTop átváltható gyeprendszert,

amely 26 cserélhető panellel rendelkezik, hogy a stadion különféle rendezvényekre megfeleljen, kezdve a koncertek, a motorkerékpár és a monster truck összejövetelektől a főiskolai foci, kosárlabda és foci játékokig.

Nézzük a költségeit

Az eredetileg 650 millió dollárra becsült stadion tényleges építési költsége 1,15 milliárd dollárra emelkedett, ami 345 milliárd forint mai árfolyamon számolva, 2009-esen 215 milliárd), mindenesetre az egyik legdrágább sportpálya, amelyet valaha építettek.

Megjegyzendő, hogy az építésre egyetlen egy cent állami pénz nem került felhasználásra

Azért ne legyünk szerények, nekünk is lesz napokon belül szuperstadionunk. A költsége jelenleg 190 milliárd, de lesz az még 200 is.Szóval, ha Ausztriát nem is, de az USA-t utolértük! Akkor nézzük a képeket!

Egy hozzászólás itt: “Breyer Gábor: ha Ausztriát nem is, de az USA-t utolértük!

 • 2019.11.04 - 10:52
  Közvetlen hivatkozás

  Még ha nem három, hanem háromezer atléta fog is kiborulni, akkor sem szabad az atlétikai stadiont felépíteni. Míg az ország kórházai anyagilag, felszereltségben, orvos és ápolói létszámban a bányász béka s.gge alatt vannak, míg a kórházak halálgyárként működnek,
  míg az emberek túlnyomó része mély szegénységben tengeti életét, míg a nyugdíjasok pénzét nem a hatályos törvények szerint fizetik ki ( akár visszamenőleg is ) Néhány ember képzelt dicsősége miatt semmi szükség egy újabb stadionra !!!!
  Az embereknek nem hiányzik, hogy egy skizofréniás személy eszetlen hobbija miatt még nagyobb nyomorban éljenek !!!!
  Az oktatásról még nem is írtam !!!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük