Bródy János: „Bizony a harmadik világháború küszöbén állunk”

A zenész a HVG360-nak adott interjújában fejtette ki gondolatait a most zajló politikai eseményekről. Szerinte Európa minden nemzete a jó oldalon áll, kivéve a magyarokat.

Bródy november 12-én az Arénában ad életműkoncertet, erre azonban úgy készül, mintha az utolsó fellépése lenne

Az elismert zenész – akiről hamarosan bemutatnak egy sajátos portréfilmet – új dalokat viszont nem ír, mert mint mondja, amiket most gondol a világról – így a háborúról, a tanárok helyzetéről, a magyar demokráciáról –, szerinte nem dalba valók. A lapnak adott interjúban elmondta, úgy látja, „a most dúló háború ugyan Ukrajna földjén pusztít, de az valójában Amerika és Oroszország háborúja”, hiszen az amerikaiak minden olyan segítséget megadnak a hazájuk szabadságát védő ukránok támogatására, ami remélhetőleg szerinte még nem jelent világháborút.

„Az orosz fenyegetések mintha azt jeleznék, hogy “bizony a harmadik világháború küszöbén állunk” – húzta alá Bródy János, aki a második világháború kitörésének történelmi pillanatát idézte fel, amely kísértetiesen hasonlít a mostani helyzethez:

“Gondoljunk csak bele, 1939-ben Németország is a németek védelmére hivatkozva támadta meg Lengyelországot, ami a második világháború nyitánya volt.”

Szerinte ezt a magyarok akkor még sokáig nem érezték elég komoly veszélynek

A lakosság még akkor is inkább a hétköznapi gondjaival volt elfoglalva – mit lehet olcsón kapni és mivel lehet fűteni télen –, amikor már kiküldték az orosz frontra a magyar hadsereget – emelte ki a zenész, majd hozzátette:

„És egészen addig nem vették komolyan, amíg 1944 márciusában a németek megszállták az országot, és aztán már nagyon keményre fordultak a dolgok. Nem szeretnék ilyen történelmi analógiákba mélyen belemerülni, de ha ez Amerika háborúja Oroszországgal szemben, akkor itt valójában a NATO áll szemben az oroszokkal. Európa minden nemzete szilárdan az amerikai oldalon áll, kivéve egyet, a magyart, ami egyébként már két világháborút elveszített.”

“Nagyon nem szeretném, hogy a következőben sem a győztes oldalán állnánk. A maihoz hasonló hintapolitikát folytattunk már a második világháború előtt is” – vélekedett Bródy János, aztán hozzátette azt is hogy az utóbbi 30 év számára mindenestül kiábrándító.

„Az utolsó olyan éveim, amikor bizakodva néztem a jövőbe, az a nyolcvanas évek végén volt. És még valami: Magyarország sokáig nagyra becsült ország volt, mert 1956-ban képes volt a szovjet birodalom túlerejével szemben is hősiesen fellépni. Valójában az ötvenhatos hősök, a pesti srácok emlékét gyalázzák azok, akik ma az ukrán harcosokkal szemben az oroszok számára keresnek valamiféle mentséget”

– – példálózott a zenész.