Brrrrrrr! Érdekli, hogy holnap merre ömlik majd az eső? Íme……

Hétfőn éjjel már országszerte erős, a Dunántúl északi térségében viharos lökésekkel (70-90 km/óra) kísért északi szél fúj! Eleinte a Duna-Tisza közén, majd szerte a Dunántúlon is jelentős esőre készülhetünk. A Tiszától nyugatra (újabb 20-30 mm) eső hullik.

Keddre előreláthatólag nem javul a helyzet:

országszerte erős, gyakran viharos szél fúj, nyugati országrészben északnyugati, a keleti térségben délnyugati irányból.

Borongós időben további jelentős mennyiségű eső esik.

Délelőtt az északkeleti térséget is eléri a tartós, kiadós csapadékmező, különösen az ország északi felén jelentős esőre kell számítani. Délután, várhatóan a déli megyékben gyengül, megszűnik a csapadék. Tovább csökken a hőmérséklet, északkeleten is megkezdődik a lehűlés.

Éjjel már inkább az északi országrészben várható eső, erős szél. Délen vékonyodik a felhőzet, gyengül a szél.

Legvalószínűbb folytatás

Szerdán várhatóan északkelet felé távozik a csapadékos, szeles időjárást okozó ciklon. Délnyugat felől már némi javulásban bízhatunk: megszűnnek a tartós esők, vékonyodik a felhőzet, gyengül a szél. De elszórtan előfordulhatnak kisebb esők, záporesők.

Csütörtökön ismét egy ciklon és annak hidegfrontja okozhat jelentős esőt, hideg időjárást.

Pénteken és szombaton változó felhőzet mellett, szórványos záporok, kisebb esők alakulhatnak ki, de jelentős csapadék ekkor nem valószínű.

Biometeorológia 2020. október 12.

Hétfőn és kedden marad a hidegfront és a csapadékos, szeles időjárás okozta tünetek. Ezen felül, a kiadós csapadék, a krónikus ízületi és mozgásszervi betegséggel, reumás elváltozással küzdőknél a beteg testrészben nyilalló fájdalom, mozgás korlátozódás jelentkezhet. Az élénk, erős szél egyeseknél ingerlékenységet, feszültséget, másoknál görcsös fejfájást, migrénes panaszokat okoz. A krónikus légzőszervi betegségek (pl. asztma, krónikus hörgőgyulladás) tünetei is fokozódhatnak. A frontra, időjárás változásokra kevéssé érzékenyeknél is lehangoltság, kedvetlenség, fáradékonyság léphet fel.

Akik vezetnek

vagy egyéb koncentrációt és gyors reagálást igénylő munkát végeznek gondoljanak arra, hogy a reakcióidő megnőhet, a reflexek lassulhatnak, akkor is ha nem érzik fáradtnak magukat! A vizes utakon a féktávolság jelentősen nő, és a látási viszonyok is rosszabbak a száraz időben megszokottnál.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük