Bruck Gábor: a második forduló – a prédikátor, az ügyész és a politikus

Bruck Gábor  tanácsadó, társadalomelemző, kampánytanácsadó, a Sawyer Miller Group elnöke, is megszólalta a szinte a teljes előválasztásra árnyékot vétó elnök-jelölt jelölti botrány okán, és a tőle megszokott módin kristály tiszta logikával és kevés szóval elemzi a helyzetet.

Kérdések és válaszok

Einstein Oxfordban tanított fizikát. Amikor összeállította az évfolyam vizsgakérdéseit, az asszisztens kérdezte:

-Professzor úr, ez nem ugyanaz a vizsga, amit az évfolyam tavaly már megkapott?
-De pontosan ugyanaz, mondta Einstein.
-De mi az értelme ennek, kérdezte az asszisztens?
-A kérdések ugyanazok, de a válaszok megváltoztak, mondta Einstein.

Az ellenzéki szavazóknak is van egy visszatérő kérdése: Gyurcsány hoz vagy visz?

 • A prédikátor, az ügyész és a politikus. Ez három gondolkodási mód, amelyeket politizálás közben használunk. Prédikátor üzemmódba akkor lépünk, amikor a szent meggyőződésünk veszélybe kerül. Prédikálunk a többieknek és másokra akarjuk tukmálni az elképzelésünket. Például, Gyurcsány miatt Dobrevvel csak bukni lehet.
 • Az ügyészi, vádaskodó üzemmódban intenzíven keressük, hol vannak a másik érvelésének a hibái. Bizonyítani akarjuk, hogy téved és megint csak nyerni akarunk a vitában (Dobrevvel nem lehet nyerni).
 • A politikus üzemmódban pedig csábítunk. A közönséget akarjuk megnyerni, az elismerésüket, támogatásukat akarjuk megszerezni (Dobrev nélkül biztosan nyerek).

Ez a három gondolkodási mód nagyon gyakori, legalábbis rám mindhárom jellemző. Észrevettem, hogy gyakran csúszok bele a három közül valamelyikbe, és ilyenkor az igazság majdnem mindig eltűnik.

De szerencsére nem kötelező hülyének lenni

Gondold újra! – Adam Grant új könyve a szellemi vakfoltokról, a gondolkodás tipikus hibáiról szól és ajánl ezekre megoldást is. Van egy negyedik gondolkodási mód, a tudósé. A tudós folyamatosan felülvizsgálja a véleményét. Tegnap így gondolta, de ma új tényeket ismert meg. Kételkedik abban, amit tud, kíváncsi arra, amit nem tud és folyamatosan frissíti a nézeteit az új adatok alapján. Vagyis a véleményváltoztatás az intellektuális integritás jele.

Minden ember tudásában vannak babonák és hülyeségek. A kérdés az, hogy mániákusan ragaszkodunk ezekhez, vagy képesek vagyunk az álláspontunkat újragondolni. Az újragondolás készsége kínál lehetőséget a jobb gondolkodáshoz, a valódi tudáshoz.

Visszatérve az eredeti kérdéshez: Gyurcsány hoz vagy visz?

Én a következőket látom:
1. Ez a mostani előválasztás nem jöhetett volna létre Gyurcsány nélkül.
2. A DK Gyurcsánnyal lett a legerősebb és legszervezettebb ellenzéki párt.
3. Karácsony Gergely úgy nyerte meg Budapestet 2019-ben, hogy minden plakáton Gyurcsány állt mögötte.
4. Dobrev Klára is úgy lett EP képviselő, hogy minden egyes mondatban, amelyben a neve elhangzott, Gyurcsány neve is ott volt.
5. A mostani előválasztáson Dobrev Klára 19 megyéből 19-ben nyert, pedig volt elég Gyurcsányozás most is.
Újragondoltam. Szerintem Gyurcsány ma többet hoz, mint visz. Az eredmények ismeretében pedig Dobrev Klára a legerősebb jelölt.

Persze ez csak személyes vélemény, és nincs sok relevanciája, ennél van fontosabb szempont is

Jövő áprilisban nem Orbánra, Dobrevre vagy Karácsonyra szavazunk. Egyikük neve sem lesz rajta a szavazócédulán. Egyéni képviselőkre és listára szavazunk, és valószínűleg a Fidesz és az ellenzéki összefogás akkor is fej-fej mellett fog haladni. Vagyis a döntő faktor a 106 egyéni körzet eredménye lesz. Itt dől majd el, hogy Orbán bukik vagy marad.

A budapesti körzeteket viszi majd az ellenzék. A kérdés az, hogy a 80-90 vidéki jelöltünk közül hány lesz nyertes.

Ezért a releváns kérdés így hangzik:

 • Vidéken az ellenzéki jelölteknek Dobrev Klára vagy Karácsony Gergely támogatásával lesz-e könnyebb nyerniük?
 • Az ellenzéki miniszterelnök jelölt fogja újra végig szántani az országot és ő fog vitatkozni Orbánnal. Szóval, Dobrev vagy Karácsony hoz többet vidéken?
 • És amikor a további segítőtársakról van szó: vidéken Jakab Péter vagy MZP hoz-e többet?

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

Végtére is miért kellene hejehujázni az előválasztás sikere láttán

Bruck

3 thoughts on “Bruck Gábor: a második forduló – a prédikátor, az ügyész és a politikus

 • 2021.10.02 at 20:45
  Permalink

  köszönöm, végre egy normális, érvekkel alátámasztott véleményt olvashattam.

 • 2021.10.02 at 22:51
  Permalink

  Logikus, korrekt, általam támogatható szakavatott elemzés. Egyetértek.

 • 2021.10.03 at 07:01
  Permalink

  Szeretnék rámutatni tudós gondolkodásommal az érvelés néhány hibájára. Először is, vidéken minden pártvezető, párt beáll a győztes mögé, mert ezt fogadták meg. Tehát Dobrevet is támogatják majd a többiek, ahogy Karácsonyt vagy MZP-t is támogatnák. Másodszor, egyelőre nem tudjuk biztosan, hogy MZP lép-.e vissza. Szóval ez újabb kérdéseket vet fel. Vidéken – és pl. a Jobbik, Momentum szavazóinál – Dobrev/Gyurcsány vagy a konzervatív MZP – akit a fővárosban, nagyvárosokban erős KG támogat – hoz-e többet? Szerintem az utóbbi. Én egyébként azt szeretném, ha senki sem lépne vissza, hanem mind a hárman ringbe szállnának a 2. fordulóban. Bátran, annak minden kockázatát vállalva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.