Brutális vihar csap le ránk ma délután

Kedd délután érkezik a hidegfront második hulláma, egy nem mindennapi viharral, ami nagyon sok gondot okoz majd, nemcsak a lakosságnak, de a katasztrófaelhárításnak is. 

Itt a vihar

Eleinte még változóan felhős-napos, bujkáló napsütéses ég mellett csak elvétve fordul elő zápor, mérsékeltebb zivatargóc. A délután és este folyamán azonban nyugat, délnyugat felől gyorsan nő a légköri labilitás: erős gomolyfelhősödésre, majd nyugat felől terjeszkedve, eleinte a Dunántúlon és északon, majd estétől a középső és keleti országrészben is számítani kell heves zivatarok, felhőszakadások kialakulására! Délnyugaton helyenként átmeneti jégeső előfordulásának is megvan a veszélye! A Dunántúl térségében viharossá erősödik (60-80 km/óra), keletebbre is felélénkül az É-i szél. Éjszaka kelet felé vonulnak a zivatarok. Nyugaton erős (50-70 km/óra) széllökések mellett, borongós idő a valószínű, de már csak gyengülő, csendes eső fordul elő. A középső országrészben eleinte még kialakulnak zivatarok, majd hajnalra várhatóan elcsendesednek, míg keleten, délkeleten további heves zivatarok kialakulásával kell számolni a hajnali órákig. Itt is erősödő É-i szél támad.

Szerdán, a középső térség kivételével erős lökésekkel (40-70 km/óra) kísért É-i szél fúj. Többnyire erősen, az északi, északkeleti térségben, délután vékonyabban, szakadozottabban felhős idő lesz.

Orvos meteorológia

Ebben a két napban a térségünk felett hullámzó hidegfront okoz elsősorban élettani tüneteket. A frontra érzékenyeknél kábultság, fejfájás, álmosság, a reflexek és a koncentrációs képesség romlása jelentkezhet. A görcsös panaszok, pl. epe, vese vagy hasi fájdalom fokozódhatnak. A csapadék érkezését a korábbi csonttörések, műtéti hegek érzékenysége, fájdalma, valamint a krónikus ízületi betegségek tüneteinek erősödése jelezheti. Az elsősorban kedd délutántól, estétől várható újabb viharok, kiadós csapadék miatt csúszóssá váló utak a balesetek kialakulásának kedveznek. Ha volán mögé ülnek, a szokásosnál is óvatosabban vezessenek, álljanak meg időnként pihenni levegőzni, mozogni ezzel is javítva az agy vérellátását.

Forrás

Mi időben szóltunk!

vihar

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük