Budakeszin egy nyulat  is kinevezhetnek díszpolgárnak

Megírtuk, hogy úgy lett Budakeszi díszpolgára Illényi Katica hegedűművész, hogy a városban csak albérletben lakik, ráadásul a cím elnyerése egyetlen feltételének sem felel meg.

A rendelet így szól:

„Budakeszi Díszpolgára cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely jelentős eredményt hozó munkájával, egész életművével a város fejlődése, hírnevének öregbítése érdekében kiemelkedő tevékenységet végzett és példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.”

Cikkünk szerzője megkérdezte a Pest Megyei Kormányhivatalt, hogy hozhat-e egy önkormányzat a saját, erre vonatkozó rendeletét is megsértő határozatot díszpolgári ügyben. A hivatal válasza szerint „képviselő-testület mérlegelési jogköre nem vonható el és ebben a jogkörben hozott döntése nem bírálható felül.” Hiába tehát a rendeletük tételes szövege, az semmiben nem köti a képviselő-testületet, azt határoz, amit aznapra megálmodott vagy megrendeltek tőle. (Kérdés persze, hogy akkor mi szükség van egyáltalán jogszabályokra.)

Így aztán akár egy nyulat is kinevezhetnek díszpolgárrá. Ezzel sem aláznák meg jobban azokat, akik életpályájuk során mindvégig a várost szolgálták, szemben az albérletbe odaköltözött művésznővel.

Illényi Katica egyet tehetne:

köszönettel visszaadná a méltatlanul megkapott kitüntetést. De nem lehet, hiszen már annyit mókoltak rajta. A régi vicc jut róla eszembe: – Te is partizán voltál? – Nem, de már intézik. Esetleg még: boldog karácsonyt!

 

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük