Sorting by

×

Budapest egyre szemetesebb, s a patkányok számának emelkedése csak a „jéghegy csúcsa”

Egy, a patkányhelyzet feltárását célzó fővárosi vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte szerdán  az MSZP-Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció (DK) – jelentette be Karácsony Gergely, a három ellenzéki párt által támogatott főpolgármester-jelölt a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Feltárni, milyen visszaélések történtek a patkánymentesítésre kiírt közbeszerzésen

A Párbeszéd társelnöke úgy fogalmazott, a budapestiek naponta szembesülhetnek azzal, hogy a főváros működésképtelenné vált, a város ugyanis egyre szemetesebb, a patkányok számának emelkedése pedig a „jéghegy csúcsa”.

Karácsony Gergely szerint az általuk javasolt vizsgálóbizottságnak fel kell tárnia, milyen visszaélések történtek a patkánymentesítésre kiírt közbeszerzésen, továbbá arról is, hogy a főváros megtett-e mindent a korrekcióra, az állam pedig megfelelően ellátja-e a népegészségügyi feladatokat. Kiemelte, a patkányirtást elnyerő konzorciumról kiderült, nem rendelkezik megfelelő referenciákkal, az árversennyel elnyert közbeszerzés után pedig a korábbi költségek másfélszereséért végzi tevékenységét.

Tarlós hatáskörét növelné az új szmsz, az ellenzék kárára

Gy. Németh Erzsébet, a DK képviselője elmondta, a közgyűlés szerdán úgy tervezi módosítani szervezeti és működési szabályzatát (szmsz), hogy Tarlós István főpolgármesternek a jövőben ne kelljen a képviselő testület elé vinnie a fővárosi cégekkel, beruházásokkal és kiemelt eseményekkel kapcsolatos döntéseket.

A DK politikusa szerint ezzel azokat az ellenzéki képviselőket akarják kizárni a döntéshozatalból, akik a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választás alapján a fővárosiak többségét képviselik.

Horváth Csaba, az MSZP képviselője hangsúlyozta, olyan városvezetésre van szükség, amelyik kiköveteli a mindenkori kormányoktól azokat a forrásokat, amelyek járnak a fővárosiaknak. Megismételte, a budapestiek átlagosan naponta 20 milliárd forint adót fizetnek be, eközben például a BKV állami támogatása a 2011 utáni 72,6 milliárd forintról az idén 28 milliárd forintra csökkent.

AZ MSZP-Párbeszéd és a DK közösen indul az önkormányzati választáson

Karácsony Gergely kérdésre válaszolva elmondta, az ellenzék az EP-választás eredményei alapján újragondolja az őszi önkormányzati voksolásra szóló fővárosi összefogást, ugyanakkor nincs olyan szándék, hogy azon ne közösen induljanak. Megismételte azt is, ragaszkodik az ellenzéki előválasztáshoz, amelyen szívesen megmérkőzik a Momentum jelöltjével is, amennyiben a párt megnevez egy saját főpolgármester-jelöltet.

Gy. Németh Erzsébet és Horváth Csaba szintén úgy nyilatkozott, közösen kívánnak indulni az őszi önkormányzati választáson.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Karácsony: „nem tudjuk, hogy Budapesten mekkora problémát jelent a patkányinvázió”

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.