Budapesten és a nagyvárosokban sanszos az ellenzék

Nemcsak Budapesten, de a megyei jogú városok egy részében is legyőzhető a Fidesz – írja a Republikon Intézet, amely az idei választási eredményeket elemzi és amelynek megállapításai akár a közelgő önkormányzati választásokra is igazak lehetnek.

Hat megyei jogú város és Budapest esélyes a baloldali győzelemre

A baloldali, liberális pártok valamivel erősebbek a nagyvárosokban, mint országosan, a Jobbik pedig sehol sem kapott több szavazatot, mint a demokratikus ellenzék.

Ugyan a legtöbb listás szavazatot a megyei jogú városokban is a Fidesz-KDNP listája kapta, az összességében 43 százalékos eredmény azonban valamelyest elmarad az országosan elért 47 százaléktól. A kormánypártok hat megyei jogú városban is (Szeged, Dunaújváros, Tatabánya, Pécs, Szolnok, Miskolc) 40 százalék alatti eredményt értek el, és sehol sem szereztek abszolút többséget.

A „régi” baloldal a domináns

A megyei jogú városokban a baloldali, liberális ellenzéken belül – Budapesthez hasonlóan – a „régi” baloldal a dominánsabb, de vannak olyan nagyvárosok – például Kecskemét és Hódmezővásárhely –, ahol az LMP és a Momentum együttes támogatottsága nem sokkal marad el az MSZP-Párbeszéd, a DK és az Együtt aggregált támogatottságától.

A Jobbik inkább a korábban baloldalinak tartott városokban áll jobban

Az országos eredményhez hasonlóan, a Jobbik a megyei jogú városokban is a listás szavazatok 20 százalékát szerezte meg. A választási eredményekből látszik, hogy a Jobbik inkább a korábban baloldalinak tartott városokban áll jobban, míg a hagyományosan konzervatív városokban – például Győrben és Sopronban – gyengébben. A legjobb eredményt Dunaújvárosban érték el, de viszonylag jól szerepeltek Miskolcon és Tatabányán is.

Összességében látható az is, hogy

nem létezik olyan, hogy átlagos megyei jogú város.

Sopron, Pécs, Dunaújváros nagyon fideszes

Míg Szegeden, Pécsen vagy Dunaújvárosban az ellenzéknek komoly esélye lehet a győzelemre, addig például Sopronban, Szombathelyen vagy Győrben kifejezetten nehéz feladat utolérni a Fidesz-KDNP-t, amely ezeken a településeken önmagához képest is magas a támogatottsága.

(Forrás: napi.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük