KultúraGyorshír

Budapesten koncertezik David Duchovny, az X-akták Mulder ügynöke!

Amikor David Duchovny nevét meghalljuk mindenkinek a kétszeres Golden Globe-díjas amerikai színész, az X-akták Fox Mulder ügynöke, a Kaliforgia Hank Moodyja és számos sorozat, sikerfilm főszereplője jut eszébe. Ezúttal nem a filmvásznon, és nem a képernyők előtt élvezhetjük játékát, hanem tanúi lehetünk muzikalitásának is.

Az alternatív rock együttes énekeseként szinte fénysebességgel robbant be a zenei életbe, és hamar elnyerte a kritikusok, közönség elismerését és rajongását.

Koncertjei során hatalmas sikereket arat és örömünkre nyilvánosságra hozták a 2019-es koncertturné állomásait, melynek keretében most először Budapesten lép fel a Hollywoody-i sztár és bandája. A legendás sármőrrel 2019. február 11-én találkozhatunk a MoM Sportban a Danubius Music szervezésében.

A nagyközönség számára a jegyértékesítés pénteken szeptember 14-én 09:00h indul online a www.eventim.hu oldalon, valamint a TEX jegyirodáiban.

David Duchovny-ról bővebben:

David Duchovny New York-ban született és nevelkedett. A Princeton egyetemre járt, majd a Yale-en szerezte meg mesterdiplomáját angol irodalomból. Már jó úton haladt, hogy megszerezze a PhD fokozatát, amikor elkapta a színészet iránti lázas lelkesedés.

Hamarosan Duchovny az egyik legelismertebb, leghíresebb Hollywood-i színésszé nőtte ki magát. A Fox Televízió szörnyének sztárja sikert aratott az X-AKTÁK-ban, David-et a Kiváló színésznek járó Emmy Díjra jelölték Sorozatok kategóriában, majd 1997. januárjában megnyerte a legjobb színésznek járó Golden Globe díjat Filmsorozatok kategóriában. Összesen háromszor jelölték Golden Globe díjra, szintén háromszor a Screen Actors Guild díjra, és egyszer a TV Kritikusok Legjobb Színésznek járó díjára Sorozatok kategóriában.

Később David filmrendezői feladatot is bevállalt a már amúgy is széles tevékenységi köre mellé, amikor megírta, megrendezte és a főszerepét eljátszotta három X-Akták epizódnak, melyek nagy elismerést és jó kritikákat kaptak. Ezek a következők voltak: The Unnatural (Természetellenes), melyben a főszerepet Jesse Martin játszotta; Hollywood A.D., melyben a főszereplők Garry Shandling és Tea Leoni voltak; valamint a William című epizód. Rendezői tehetségét a Fox listavezető sorozatában a Bonesban (Csontok) is megcsillogtathatta, valamint a Californication (Kaliforgia) hat epizódjában is.

Duchovny szenvedélye a renegát (hitehagyott) filmek iránt nyilvános elismerést kapott az olyan játékfilmekben való szerepléséért, mint pl. a Kalifornia, melyben Brad Prittel együtt játszotta a főszerepet, és az Elbűvölve című ellentmondásos filmben, melyet Michael Tolkin rendezett és amelyben Mimi Rogers partnereként játszotta a főszerepet.

2002-ben Duchovny játszotta el a főszerepet a Miramax Filmstúdió vígjátékában, a Full frontalL (Szemből telibe) című filmben, Steven Soderbergh rendezésében, Julia Roberts és George Clooney partnereként. David ezután még néhányszor röviden visszatért televíziós szerepekbe. Először jó barátjának, Bonnie Hunt-nak a „Life with Bonnie” (Élet Bonnie-val) című show-jába, mely szerepéért jelölték Emmy díjra 2003-ban. Majd ezután egy felejthetetlen szerepe volt a Szex és New York-ban, ahol a Sarah Jessica Parker által alakított Carrie Bradshaw exszeretőjét játszotta.

Aztán már filmet is rendezett

2005-ben debütált első játékfilmének, a House of D (Így nőttem fel) rendezésével, melynek forgatókönyvét is ő írta, és amelyben szereplőként is megjelenik.

A film, melynek főszerepeit Robin Williams és Anton Yelchin játszotta, élénken jeleníti meg a fiatalság lelkületét, annak minden örömével és szomorúságával.

A másik hosszan futó sorozata, a Californication (Kaliforgia) hét évig, egészen 2014-ig ment a TV csatornákon.

Hank Moody egy nagyon jelentős szereplő volt a filmben, David Duchovny alakításában, mely aztán bekerült a pop lexikonokba. Ezért a szerepéért nyerte el a Legjobb Színésznek járó Golden Globe díjat a Vígjáték kategóriában.

A Farrar Straus and Giroux 2015 februárban adta ki David Duchovny Holly cow (Szent Tehén) című első regényét, mely sokáig a New York Times Best Seller listáját vezette. Ezt követte a második regénye, Bucky F*cking Dent, mely szintén a New York Times Best Seller listáját vezette és 2016-ban került kiadásra világszerte.

Aztán jött a rock!

David 2015-ben fejezte be első stúdiólemezét, melynek a címe Hell or Highwater. Második albumát, Every Third Thought, 2018 februárban adta ki. David és az együttese már turnézott Európában, az Egyesült Államokban, Új-Zélandon és Ausztráliában. David Duchovny 2019-re tervez egy újabb európai turnét. David jelenleg a stúdiójában dolgozik az együttesével a harmadik lemezén.

David Duchovny január 3-án visszatér díjnyertes szerepébe az X-Aktákban, ahol Fox Muldert alakítja ismét. Harmadik könyve, Miss Subways címmel 2018 májusában jelent meg világszerte. Továbbá tervezi, hogy filmre vigye és megrendezze a Bucky F*cking Dent című regényét 2018-ban.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

David Los Angeles és New York között osztja meg az idejét. Ő az egyetlen színész, aki mind a vígjáték, mind a dráma kategóriában elnyerte a TV sorozatok legjobb színésznek járó Golden Globe díját.

About Author

Szólj hozzá!