Budapesti Önkormányzatok Szövetsége a háziorvosok mögött áll

A Budapesti Önkormányzatok Szövetségének (BÖSZ) elnöksége a koronovírus-járvány megelőzése érdekében felkéri a kormányt, hogy haladéktalanul lássák el megfelelő védőeszközökkel, kézfertőtlenítőkkel a háziorvosokat, és biztosítsák számukra a háziorvosi rendelőkben lévő betegek biztonságos elkülönítésének feltételeit.

A BÖSZ ajánlásai a kormánynak

A Főpolgármesteri Hivatal a szervezet elnökségének pénteki ülésén követően közleményben tudatta, hogy a járvány miatt a szövetség ajánlásokat fogalmazott meg a tagszervezetek számára és javaslatokat tett a kormányzat részére.
A BÖSZ azt kéri a kormánytól, fontolja meg, milyen önkéntes munkaügyi intézkedésekkel, egyebek mellett eltolt munkakezdéssel, illetve távmunkával biztosítható, hogy a közösségi közlekedésben a reggeli csúcsforgalom enyhíthető legyen.
Továbbá kérik a kormánytól, hogy a veszélyhelyzet fennállása alatt “különösen tartózkodjon” az elszámolás akadályozásától, biztosítva a hulladékgazdálkodás szereplőinek folyamatos likviditását – olvasható a közleményben.
A szervezet elnöksége az ajánlja a tagszervezeteknek, hogy az önkormányzati fenntartásban álló bölcsődék és óvodák esetén az intézményvezetők – a házirendtől eltérve – bármely indokra történő hivatkozással engedélyezhessék az intézménybe járó gyermekek távolmaradását.

Speciális közétkeztetést!

Az önkormányzatok a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében zárjanak be valamennyi önkormányzati fenntartású kulturális intézményt, uszodát és egyéb sportlétesítményt, és mondjanak le valamennyi önkormányzati szervezésű kulturális rendezvényt.
Ajánlják továbbá az önkormányzatoknak, szervezzék meg a közétkeztetésben résztvevők minél szélesebb körű azonosítását annak érdekében, hogy a közétkeztetésben részesülők részére az ételek házhozszállítás vagy elvitel útján történő biztosítása megoldható legyen.
A BÖSZ elnöksége javasolja azt is, hogy az önkormányzatok vezessenek elkülönített nyilvántartást a koronavírus elleni védekezéssel összefüggésben felmerült költségeikről.
A közlemény szerint a szövetség elnöksége hétfőre rendkívüli közgyűlést hívott össze, annak érdekében, hogy közös ajánlást fogalmazzanak meg a bölcsődék, óvodák, valamint az alap- és középfokú oktatási intézmények bezárása érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük