Bugacon rendezik augusztusban a hun-türk tudatú népek nagy seregszemléjét – hogy is van ez a “járványilag”?

A páros években Magyarország ad otthont a hun-türk tudatú népek un megemlékezésnek.  A 2017 év végi pénzkisöprés közepette határozott a kormány arról, hogy a 2018-as  Kurultajra 300 millió forintot ad a törzsi gyűlést szervező Magyar-Turán Közhasznú Alapítványnak.

Jurtaváros, seregszemle, régészeti és antropológiai kiállítások is szerepelnek Európa legnagyobb lovas hagyományőrző rendezvénye, a Kurultaj programjai között, amelyet augusztus 21. és 23. között a Bács-Kiskun megyei Bugacon rendeznek meg – közölte a szervező, a Magyar Turán Alapítvány az MTI-vel.

Ez is olyan, mint a focimeccs?

A háromnapos Kurultajon több mint 50 olyan programot szerveznek, amelyen

a hun-türk tudatú népek képviselői kultúrájukból adnak ízelítőt.

Bugacra több mint száz, ősi magyar hagyományokat felelevenítő csapat érkezik, képviseltetik magukat Erdély, Kárpátalja, a Felvidék és a Délvidék hagyományőrzői is. Mellettük a Kárpát-medence és a rokon népek legjobb lovasai és lovasíjászai mutatják meg tudásukat.

Mindez nagyon dicséretes, de ha nem lehet koncertet rendezni, mert a vírushelyzet ezt diktálja, akkor ilyen dzsemborit milyen indokkal lehet megtartani?

A pusztában hatalmas, a honfoglalás korának hangulatát idéző jurtaváros is épül,

amelyben a hagyományőrző csapatok korhű viseletekben elevenítik fel a magyar és a pusztai népek régmúltjának mindennapjait. A kiállítójurtákban több régészeti és antropológiai tárgyú tárlattal készülnek.

A hun vezéri jurta, Attila sátra – amely a világ legnagyobb szétszedhető természetes alapanyagokból készülő jurtája -, egyebek mellett egy hun kori tárlat és egy szakrális tér helyszíne lesz.

Az Ősök sátraiban

pedig szkíta, szarmata, avar és honfoglalás kori magyar kiállításokon a Kárpát-medencében élő lovasnomád népek öröksége elevenedik meg. Szerveznek hadi és íjász bemutatókat, párbaj- és szablyavívó, lovas gyorsasági és lovasbirkózó versenyeket. Hirdetnek lovas akadályversenyt és övbirkózó bajnokságot,

felelevenítik a köbörét, vagyis a “lovasfocit” is.

A programok között szerepelnek még egyebek mellett népzenei koncertek és néptáncbemutatók, közös dobolás, kézműves vásár, gyermekudvar, Trianon pavilon, továbbá mesterség-, valamint agár- és lovassolymász-bemutatók.

Mennyi az annyi, avagy ki fizeti a cehhet?

“A rendezvényre a belépés díjtalan, jurtával a táborozás ingyenes. A versenyeken nevezési díj nincsen. A parkolás (behajtásonként) 1000 Ft-ba, a sátorozás sátoronként 4000 Ft-ba kerül. Természetszerűleg a helyszínen vásárolható ételért és italért is fizetni kell, de behozható a rendezvény területére élelmiszer.” – írja a honlap.

A fenti programokat elnézve valakinek, aklighanem nekünk mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hogy mindet megvalósulhasson.

DK

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük