Bukaresti címlapsztori a két erdélyi klub magyar támogatása

Címlapsztori a román Gazeta Sporturilornál, hogy a magyar kormány közvetlenül pénzel két székelyföldi egyesületet.

Címlapon hozta szerdán exkluzív vezető anyagban

az egyetlen romániai sportnapilap, a Gazeta Sporturilor, hogy a magyar kormány közvetlenül pénzel, támogat két székelyföldi labdarúgócsapatot, az élvonalbeli Sepsit és a harmadik ligás FK Csíkszeredát.

A bukaresti lap Magyarország csapatokat csinált és Romániában játszik” című cikke szerint a magyar kormány kérésükre hivatalosan is megerősítette a román futballberkekben eddig csak pletykaként terjengő hírt, amely szerint a két romániai klubot közvetlenül finanszírozza a magyar állam.

A Gazeta Sporturilor kérdésére küldött válaszában az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte, hogy a 1801/2016 számú kormányhatározat értelmében az FK Csíkszereda és a Sepsi OSK – a Magyar Labdarúgó-szövetségen keresztül – egyaránt egymilliárd forintos (3.2 millió eurós) támogatást kapott sportinfrastruktúrája fejlesztésére és más befektetési projektek megvalósítására, elsősorban akadémiáinak működésére.

SK Csíkszereda és Sepsi OSK

A cikk szerint a masszív tőkeinfúzió hatása gyorsan megmutatkozott a döntő többségben magyarok lakta térség csapatainál: a Sepsi feljutott az élvonalba és jelenleg versenyben van a felsőházi rájátszásért, míg a Csíkszereda olyan infrastruktúrát épített ki, amelyet a Liga 1 néhány csapata is irigyel.

Emellett az FK fantasztikus sikert ért el a Román Kupában, hiszen a Dinamo Bucurestit kiejtve bejutott a negyeddöntőbe. A cikket jegyző újságírók kiemelik, a két csapat szurkolói a Székelyföld zászlaját lobogtatják a mérkőzéseken, amelyek alatt és után a székely himnusz mellett az Ismerős Arcok együttes Nélküled című számát is éneklik. Külön bekezdésben hívják fel a figyelmet, hogy a csapat szponzorai magyar cégek: a Mol, az OTP, a Gyermelyi és a Diószegi (bár utóbbi romániai vállalkozás).

A Nemzeti Sport címlapon hozta a Csíkszereda kupabravúrját

A szerzők azt is megemlítik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egykori labdarúgóként imádja a sportot, különösképpen a futballt, amelyet jelentős infrastrukturális befektetésekkel támogat. Külön kiemelik, hogy a Vidi FC továbbjutásra áll az Európa-liga csoportkörében (amelybe az idén egyetlen román csapat sem jutott el), valamint azt is, hogy a Ferencváros egymillió eurós éves fizetéssel alkalmazza edzőjét, Szerhij Rebrovot (az FTC ezt korábban cáfolta, s jelezte, ennél sokkal kevesebbet keres a szakember). Ismét megemlítik, hogy a Nemzeti Sport címlapon hozta a Csíkszereda kupabravúrját.

A két klub magyarországi kormánytámogatását

a cikk a román futballban és sportban forgó pénzekhez hasonlítva megállapítja, a közel 6.5 millió euró egyenlő Románia leggazdagabb klubjának, a FCSB-nek az éves bérköltségével, kétszerese annak az összegnek, amelyet a Liga 1 bajnoka a televíziós jogdíjakból kap, és megfelel az öt legmagasabb állami támogatásban részesülő sportszövetség (evezés, atlétika, torna, birkózás, kézilabda) által az Ifjúsági és Sportminisztériumtól együttesen kapott pénznek.

Orbán Viktor miniszterelnök (k) átadja a létesítmény szimbolikus kulcsát a klub utánpótláskorú játékosainak a dunaszerdahelyi DAC 1904 futballklub akadémiája, a Mol Labdarúgó Akadémia megnyitó ünnepségén. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Átadták a dunaszerdahelyi Mol Labdarúgó Akadémiát

“Ma már mindenki látja, hogy összefogással és egymás támogatásával békésebb és jobb életet tudnak biztosítani állampolgáraiknak a közép-európai országok”

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök a dunaszerdahelyi Mol Labdarúgó Akadémia megnyitó ünnepségén.

A kormányfő beszédében kiemelte: ez megsokszorozza erőiket és felerősíti a közép-európai népek hangját még Brüsszelben is.

“A most átadott akadémia a magyar és a szlovák fél közös támogatásával valósult meg, közös akarat és elhatározás eredménye a komplexum, aminek külön értéket ad, hogy nemrég még a széthúzás volt a meghatározó a Kárpát-medencében”

– mutatott rá Orbán Viktor.

Kifejtette: minden jövőépítő nagy vállalkozáshoz szükséges a gazdasági és a politikai stabilitás, és a DAC csapata mögött mindkettő megvan.

Továbbá a sikernek előfeltétele a csallóköziek futballszeretete

A miniszterelnök emlékeztetett: a DAC csapat és az akadémia nagy utat tett meg az elmúlt években, és most újabb mérföldkőhöz ért.

Arra is kitért, hogy a Máért tanácskozásról érkezett, ahol úgy döntöttek, hogy 2019 legyen a külhoni magyar gyermekek éve, az ő szempontjaikat sorolják az első helyre.

“Nemcsak a magyarok, hanem egész Európa közös jövője azon múlik, hogy összefogunk-e annak érdekében, hogy egészséges fiatal nemzedékeket neveljünk”

– mondta. Orbán Viktor szerint ezért fontos, hogy

Magyarország és Szlovákia a politikai és gazdasági kapcsolatokon túl

példaértékűen együttműködik a sport területén is, ami kiváló kapocs a két ország között.

az összefogás az egész régió sikere, és az együttműködés erősít, a széthúzás gyengít minket.

Orbán “nemnyilvános” beszéde Dunaszerdahelyen

A sport összeköt, és benne “a legszebb módon egyesül a harci szellem, a közösségi érzés és a tisztelet kultúrája” – mondta. Hozzátette: a sport megtanítja a gyerekeknek az alázatot, a másik megbecsülését, a közösség fontosságát, a hűséget és a lojalitást.

Dunaszerdahely, 2018. november 16.
Gyerekek játszanak a dunaszerdahelyi DAC 1904 futballklub akadémiája, a Mol Labdarúgó Akadémia pályáján a szlovákiai Dunaszerdahelyen az átadás napján. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A kormányfő közölte: jelenleg Munkácson, Sepsiszentgyörgyön, Eszéken és Lendván is komoly akadémiai fejlesztések zajlanak, a Felvidéken pedig Révkomáromban és Rimaszombaton.

De más sportakadémiákat is támogatnak, mert ezen intézmények mindegyike egy erőközpont, amely az egész régióra kisugározza jótékony hatását – magyarázta. Hozzáfűzte: az akadémiákon felnevelt sportolókra az egész nemzet büszkén tekint.

Hamarosan a Mol Aréna is teljesen elkészülhet

Orbán Viktor megjegyezte: Dunaszerdahelyen a labdarúgás ma a virágkorát éli, és hamarosan a Mol Aréna is teljesen elkészülhet.

Világi Oszkár, a DAC futballklub tulajdonosa köszöntőjében arról beszélt, hogy “a 20. század történelme elvette a Szlovákiában élő magyaroktól az álmodás képességét”, múltukból következtetve nem hisznek abban, hogy a mindennapokat és a jövőt maguk befolyásolhatják.

Ezért sokan nem hitték, hogy megvalósulhat ez az akadémia, mégis létrejött, és Szlovákia legmodernebb akadémiája lett – hangsúlyozta. Úgy vélte, ehhez elszántság kellett, bátorság, kitartás, eltökéltség és merészség.

Világi Oszkár kiemelte: köszönik Magyarország támogatását, “törődő odafigyelést”, amelyet csak az elmúlt években éreznek az anyaország részéről.

Forrás: Nemzeti Sport/MTI

Orbán: pályafutásom legérzelemdúsabb mérkőzése volt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük