Kompromisszumot javasol menekültügyben az EU bolgár elnöksége

Kompromisszumos javaslattal állt elő az EU soros elnöki tisztét betöltő Bulgária a menekültpolitikai vitában. Ez az a vita, amiben a magyar fél általános menekültügyi hajthatatlansága miatt már európai diplomaták üvöltöznek Magyarország képviselőjével a tanácskozásokon.

Bulgária, amely júliusig tölti be az EU elnöki posztját, június végéig mindenáron szeretné elfogadtatni az új összeurópai menekültpolitikát, ezért most kompromisszumos javaslatot tett az Orbán Viktort leginkább zavaró kérdésben, a kötelező kvóták ügyében.

Az új javaslat szerint a menekültek kötelezően csak a 2015-ben tapasztalthoz hasonló hatalmas menekülthullámok idején osztanák szét a tagállamok között. Kisebb számok esetén inkább csak a menekültek nagy részét befogadó határországoknak járna fokozott támogatás, a többi uniós ország önkéntes alapon fogadhatna be menekülteket többletforrások fejében.

A kvóta csak egy pontja a javaslatcsomagnak

Liljana Pavlova, az EU-elnökségért felelős bolgár miniszter szerint amúgy a menekültek áthelyezése csak egy pontja a javaslatcsomagnak, amely a hatékonyabb határvédelmet és a menedékre nem jogosultak gyorsabb kitoloncolását is tartalmazza.

A menekültkvóta körüli viták miatt 2016 óta húzódik az uniós menekültpolitika reformja. Az Európai Bizottság és Németország vezette csoport kötelező kvótarendszerrel tehermentesítené a migrációs nyomással szembesülő határországokat, míg a visegrádi országok elutasítják a kényszeráthelyezést. Őket támogatja Ausztria is, amelynek új kancellárja, Sebastian Kurz szerint nem csak egyes tagországok állnak ellent ennek, de a menekültek sem akarnak letelepedni Bulgáriában, Romániában vagy Lengyelországban, hanem inkább Németországba, Ausztriába vagy Svédországba vágynak.

Az osztrákok véleménye most kimondottan fontos, mert Bulgária után júliustól Ausztria veszi át az EU elnökségét, így még kisebb esély van rá, hogy sikerüljön rendezni az EU egységes menekülpolitikáját.

(Forrás, MTI, 444)

Kapcsolódó:

Orbán három éve még azt kérte az ENSZ-től, hogy vezessen be világkvótát

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük